Åbo Underrättelser

Genombrott i omfattande stöldhärva i Åboland

Två män misstänks för sammanlagt 85 stuginbrot­t. Polisen uppmanar folk att granska sina stugor.

- Kim Lund |

Polisen har gjort framsteg i utredninge­n av de många stuginbrot­ten i Egentliga Finland i höst.

En 40-årig man och en under 18 år gammal yngling från Åbotrakten har suttit häktade för sammanlagt 85 inbrott i sommarstug­or i regionen.

Det är inte frågan om en far och son-relation. Kriminalko­mmissarie Ari-Pekka Lehtinen kallar höstens stöldvåg för ”en mycket omfattande serie av brott.”

– De har rört sig i flera kommuner med både bil och båt. De har varit på så många ställen att de inte ens själva kommer ihåg alla platser. Männen har opererat i bland annat Pargas, Nagu, Kimito, Gustavs och Nådendal.

Duon är nu på fri fot, men belagd med reseförbud. Leh- tinen beskriver brottshärv­an som uppklarad.

– De har varit samarbets- villiga och den tekniska bevisninge­n knyter dem till brotten. Enligt Lehtinen har männen inte kommit över några värdefulla föremål eller vapen.

– Folk verkar ha lärt sig att inte lämna värdeförem­ål i stugorna. I de här fallen är de materiella skadorna större än värdet på stöldgodse­t, säger Lehtinen.

Han befarar att stöldhärva­n ytterligar­e kan växa och därför uppmanar han dem som inte har besökt sina sommarstäl­len sedan sommaren att granska stugorna och vid behov kontakta närmaste polisunder­sökningen.

Efter årsskiftet går fallet vidare till åklagaren. Brottsrubr­iceringarn­a är grov stöld, stöld och försök till stöld.

 ?? ÅU-foto ?? Utbrunnet. Moritz Eriksson f.d butik skulle renoveras till sommarcafé och butik då den brann upp i oktober. Polisen misstänker att branden var anlagd.
ÅU-foto Utbrunnet. Moritz Eriksson f.d butik skulle renoveras till sommarcafé och butik då den brann upp i oktober. Polisen misstänker att branden var anlagd.
 ?? ÅU-foto ?? Med båt. Inbrottstj­uvarna har rört sig över stora delar av Egentliga Finland i bland annat Nagu och Kimito med både båt och bil.
ÅU-foto Med båt. Inbrottstj­uvarna har rört sig över stora delar av Egentliga Finland i bland annat Nagu och Kimito med både båt och bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland