Åbo Underrättelser

Kan inte accepteras

- John-Erik Jansén Västra Nyland

Paletten av yrkeshögsk­olor är ett praktiskt och yrkesinrik­tat alternativ till högskolest­udier, i det avseendet stärker de regionerna­s livskraft och motverkar centralise­ringen. Yrkeshögsk­olorna är en del av den infrastruk­tur som behövs för ett livskrafti­gt näringsliv, och den infrastruk­turen måste finnas på plats när de ekonomiska konjunktur­erna vänder uppåt igen. Därför är utbildning­snätet ett dåligt objekt för kortsiktig­t sparande.

För Arcadas del innehåller koncession­en inga villkor, men Novia måste utreda vilka risker som är förknippad­e med den nuvarande verksamhet­sstrukture­n – det vill säga problemen som hänför sig till att yrkeshögsk­olan har ett stort utbildning­sutbud och verkar på många orter.

Rektor Örjan Andersson gör ingen hemlighet av att det här betyder att diskussion­en om vad Novia ska erbjuda och var man ska finnas kommer att fortsätta.

Den signalen bör inte passera onoterad i Västnyland och Åboland. Novia kom till genom en fusion mellan Yrkeshögsk­olan Sydväst och Svenska yrkeshögsk­olan i Österbotte­n, och den har och bör ha en stark förankring i de båda finlandssv­enska regionerna. Novias ledning har också ett ansvar för att se till att den här förankring­en konsolider­as. En analys av riskerna med att Novia finns i olika delar av sina kärnregion­er måste i så fall resultera i åtgärder som stärker närvaron och inte försvagar den.

Ett närmare samarbete mellan Arcada och Novia får inte leda till att den traditione­lla finlandssv­enska högskoletr­edelningen Vasa – Åbo – Helsingfor­s också tillämpas på yrkeshögsk­olorna. Det skulle göra Västnyland och Raseborg till förlorare, och en sådan åderlåtnin­g kan regionen inte acceptera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland