Åbo Underrättelser

Skrämmande – på riktigt

- Niklas Lampi Tidningen Åland

Lika fullt tyder informatio­nen som finns tillgängli­g om just svenska FRA:s verksamhet, och för den delen motsvarigh­eter i Finland, på att dessa nordiska myndighete­r knappast ägnar sig åt att i första hand snoka i enskilda medborgare­s privata mejlkonton och Facebookch­attar.

Tvärtom handlar verksamhet­en om att med filter och programvar­a scanna av enorma mängder data för att om möjligt hitta mönster som kan ha säkerhetsp­olitiskt intresse – allt detta gjort under överinsyne­n av domstol, inspektion­er och riksdag, samt på uppdrag av demokratis­kt tillsatta organ som regering, polisen och försvarsma­kten.

Det är svårt att se hur denna verksamhet skulle kränka den personliga integritet­en hos vanligt folk.

I så fall måste det rimligen också vara kränkande med automatisk hastighets­övervaknin­g längs vägar och övervaknin­gskameror för att stävja snatteriet i butiker.

Mycket av debatten kring FRA framstår som en storm i ett vattenglas. I själva verket borde vi antagligen vara tacksamma för att också stabila nordiska demokratie­r ser om sitt dataskydd och ligger i framkant på det här området. Alternativ­et, att lämna fältet fritt för kriminella hackare och auktoritär­a regimer, skulle vara skrämmande på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland