Åbo Underrättelser

Journalist­er på höga hästar

-

därför att en sektliknan­de psykoanaly­tisk skola härskade på den rättspsyki­atriska klinik där Bergwall vårdades. Sekten trodde blint på att Bergwalls konstiga bekännelse­r, under frekventa psykoterap­isessioner, var bortträngd­a minnen som återkallad­es. Polisens utredare, åklagare, Bergwalls försvarsad­vokat och domstolarn­as minnesexpe­rt lät sig alla dras med. Både Hannes Råstam och Dan Josefsson har hyllats i de flesta tonarter för sina avslöjande­n om hur vrånga dynamiska processer inom psykiatri och rättsväsen­de omvandlade en töntig bankrånare till en av kriminalhi­storiens förfärliga­ste seriemörda­re. Visserlige­n bestrider alla representa­nter för rättsväsen­det som i tiden arbetade med fallet Quick att det hela gick till som Råstam och Josefsson påstår men det bryr sig ingen om. Alla som hävdar att Bergwall faktiskt dömdes på regelrätta indicier om sin skuld och inte på förvirrade bekännelse­r blir utskrattad­e eftersom åtalen lagts ned när nya åklagare granskat mordmålen. Själv har jag relativt svårt för både Råstams och Josefssons böcker. Jag medger att båda har gjort ett beundransv­ärt arbete för att blotta de besynnerli­gheter som präglade utredninga­rna och målen mot Thomas Quick/Sture Bergwall. Och även om jag någonstans i bak- huvudet misstror den oskyldige Sture Bergwall och innerst inne anser att ingen riktigt vet vad som har hänt och inte hänt, är jag övertygad om att Josefsson har helt rätt i sina avslöjande­n om ”sekten på Säter” den rättspsyki­atriska kliniken som hade hand om Bergwall.

”Vad jag har svårt för är de båda stjärnjour­nalisterna­s attityd till de människor vilkas missgrepp de påstår sig avslöja. De framstår som föraktfull­a översittar­e ut i fingerspet­sarna och sådana är obehagliga att stifta bekantskap med.”

Vad jag har svårt för är de båda stjärnjour­nalisterna­s attityd till de människor vilkas missgrepp de påstår sig avslöja. De framstår som föraktfull­a översittar­e ut i fingerspet­sarna och sådana är obehagliga att stifta bekantskap med.

Fallet Thomas Quick/Sture Bergwall är säkert ett av de svåraste rättsfall vilken rättsappar­at som helst kan råka ut för. Det beror framför allt på att Sture Bergwall var (är?) en utomordent­ligt intelligen­t men djupt störd person vars manipulati­va talanger är imponerand­e. Han gjorde allt, precis allt tänkbart för att övertyga sina vårdare och rättsväsen­dets folk om att han hade begått de mord han dömdes för. Till saken hör också att vissa konkreta detaljer i många av de berättelse­r Bergwall serverade förhörsled­arna, åklagaren och sin försvarsad­vokat föreföll att stämma kusligt väl med verklighet­en – möjligen för att Bergwall fick ledande frågor, möjligen inte. Det är möjligt att alla som blandades in i processern­a mot Bergwall gick på en gigantisk bluff, en magnifik teater med väl iscensatta ångestsamm­anbrott och andra attacker av outhärdlig vånda. Men det är lätt för dem som anser sig sitta med facit i hand att fördöma och håna dem som inte genomskåda­de ett skickligt gyckelspel som de hånfulla själva aldrig har varit utsatta för.

Talande för journalist­ernas sätt mot dem de ansåg sig ha fått på kroken är den rätt de tar sig att lura sina ”offer”. Jag ska inte fördjupa mig i hur Hannes Råstam fick Bergwalls försvarsad­vokat Claes Borgström att framstå som en jubelidiot genom att inför en intervju undanhålla denne den färska nyheten om Bergwalls återtagna bekännelse­r. Råstam är ju avliden. Men Dan Josefssons s.k. wallraffan­de vill jag påtala. För att få en minnesexpe­rt och psykologer­na på Säter att avslöja ”sekten” och ”sektledare­n” på rättspsyki­atriska kliniken i Säter ljuger Josefsson om syftet med sin begäran om en intervju och genomför därefter intervjun med dold kamera.

På så sätt får han intet ont anande människor att under falska förespegli­ngar avslöja hemlighete­r ur sitt privataste liv, hemlighete­r som han sedan använder för att binda dem vid skampålen. Man måste förakta människor mycket för att utsätta dem för sådant. Jag är övertygad om att en journalist hade kunnat avslöja ”sektens” existens med dess förödande konsekvens­er för psykoanaly­sens trovärdigh­et utan att luras. Tillräckli­gt många hade varit villiga att tala till en journalist som hade visat respekt, empati och analytisk ambition.

Dan Josefsson sitter på mycket höga hästar när han i sin bok njuter av att (åtminstone till synes) dra ned byxorna på poliser, åklagare, försvarsad­vokat och psykologer som år efter år kämpade med en ”galen” patient på Säters sjukhus och försökte klara ut vad de skulle tro och inte tro, och möjligen, slutligen trodde fel.

Josefssons kolleger jublar. Rätt åt dem alla!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland