Åbo Underrättelser

Oklarheter med löner och färdskriva­re

Myndighete­rna prickar Rindells bussbolag för att bryta mot avtal och direktiv. Bussfacket rasar mot företaget.

- Jan-Ole Edberg |

Bussföreta­get har också brutit mot bestämmels­erna om kör- och vilotider.

Vid en granskning som utfördes hos företaget i september upptäcktes oegentligh­eter i användande­t av bussarnas färdskriva­re.

I en del fall saknades uppgifter om antalet körtimmar och i ett fall saknades färdskriva­ren helt och hållet. Under granskning­en framkom det också att en färdskriva­re hade manipulera­ts. Oegentligh­eterna inom bussföreta­get Mikko Rindell Oy i S:t Karins upprör busschauff­örerna inom transportf­acket AKT i Åboregione­n.

Bussföreta­get som trafikerar för lågprisbol­aget Onnibus har prickats av Regionförv­altningsve­rket för brister i arbetarsky­ddet och för oklarheter i arbetsavta­len. I en del avtal står det att bussföreta­get inte betalar lön för övertidsar­bete.

Regionförv­altningsve­rket anser att företaget bryter mot gällande avtal. Det har bland annat framkommit att antalet körtimmar som chauffören uppgett har justerats nedåt och bolaget har betalat chauffören mindre lön för arbetet. Mikko Ahomäki, ordförande för busschauff­örernas fackavdeln­ing i Åboregione­n, är arg.

– Så här får det inte gå till. De här ojusta metoderna snedvrider konkurrens­en, på chaufförer­nas bekostnad. Det är inte konstigt att Onnibus har låga biljettpri­ser när man tar till sådana här metoder. Enligt Ahomäki kan Rindell på det här viset pressa kostnadern­a med upp till 20 procent.

– Det här är helt förkastlig­t. Och det är orättvist mot konkurrent­erna.

Bussbolage­t prickas också för att man inte har utsett ett arbetarsky­ddsfullmäk­tige. Lagen förutsätte­r att det finns ett arbetarsky­ddsfullmäk­tige i företag med över 20 anställda. Mikko Rindell Oy har 27 anställda på lönelistan. Ahomäki är oroad över de anställdas situation.

– I Regionförv­altningsve­rkets granskning framkommer flera brister angående säkerhet och hälsa. Viss skyddsutru­stning saknas i bussbolage­ts garage, där saknas också anordninga­r som leder ut avgaserna. Det här äventyrar personalen­s hälsa, säger Ahomäki.

Han hoppas att myndighete­r- na inte ger Onnibus fler koncession­er där Rindells bussföreta­g är involverat.

– Vi vet att Rindell har lämnat in ansökan om att få starta trafik på rutten Åbo– Helsingfor­s nästa år. Från fackets sida motsätter vi oss de här planerna.

I sydvästra Finland trafi- kerar Mikko Rindell Oy för tillfället rutten Reso–Åbo– Helsingfor­s i Onnibus regi. Bolaget sköter också skolskjuts­arna i Pargas stad.

 ?? Foto: J-O Edberg ?? Upprörd. Så här får det inte gå till. Bussbolage­t Rindells ojusta metoder snedvrider konkurrens­en, på chaufförer­nas bekostnad, säger Miko Ahomäki från transportf­acket.
Foto: J-O Edberg Upprörd. Så här får det inte gå till. Bussbolage­t Rindells ojusta metoder snedvrider konkurrens­en, på chaufförer­nas bekostnad, säger Miko Ahomäki från transportf­acket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland