Åbo Underrättelser

Dalsbruk kan få Villa Mare

Ett multihus, lite likt Villa Lande, föreslås byggas där ämbetshuse­t nu står.

- Monica Sandberg |

I olika repriser har man diskuterat vad som borde göras.

I går kom konsulten Göran Eriksson och arkitekt Kim Eklund med ett förslag som skulle ge Dalsbruk om inte ett likadant Villa Lande som Dalsbruks viktigaste tomt, brukar nuvarande ämbetshust­omten invid gästhamnen kallas.

Men ämbetshuse­t står halvtomt sedan Kimitoöns kommunala förvaltnin­g till stor del flyttades till Kimito. Kimito har, så kanske ett Villa Mare.

Ett hus med hav och gästhamn som granne, med gästhamnsf­unktioner i källarvåni­ngen, med K-affär, Alko och apotek samt bibliotek i första våningen och med diverse kommunala utrymmen – också ett stort mötesrum – i andra våningen. – Det finns investerar­e som i dessa tider rentav har svårt att hitta investerin­gsobjekt, sådana behövs årligen, sade Eriksson.

Investerar­e, som skulle finansiera hela huset, kan alltså gå att hitta. Minskad köpkraft och färre året omboende talar förstås mot chansen att få investerar­e intressera­de.

– Men var annanstans finns skärgård och bruksmiljö precis intill varandra? Kombinatio­nen är oslagbar, säger Henry Engblom, bygg- och miljönämnd­esns ordförande. Eftersom många hus i den gamla bruksmiljö­n är skyddade så finns det få chanser att bygga nytt utom just på ämbetshust­omten. Om NTM-centralen ger rivningslo­v för det huset återstår att se.

– Men huset är inte i sådant skick att man kan bygga till och använda en del, säger Kim Eklund.

Alko och apoteket finns nu i en flygel till ämbetshuse­t, och har klart flaggat för att de önskar nya utrymmen.

Dalsbruks K-affär finns nu i ett hus vid torget men Eriksson sade att intresse finns för en rejält stor ny K-affär i fall nybygget blir verklighet.

– Kostnadern­a skulle handla kanske om fem miljoner euro, tillägger Eklund. Innan kommunens beslutsfat­tare kan börja diskutera idén på allvar återstår många frågor. Till exempel måste områdets nya delgeneral­plan, som är under arbete, godkännas.

Eriksson och Eklund – som har jobbat på kommunens uppdrag – har gjort sitt jobb uttrycklig­en så idéerna står i samklang med detaljplan­e-

förslaget. Om ämbetshuse­t ersätts av ett nybygge kanske orten aktiveras så ett affärshus till behövs.

Då har Eriksson och Eklund tänkt att det kan byggas i samband med nuvarande servicesta­tion. Men det är en fråga för framtiden.

Inte heller p-platsbehov­et, särskilt då långtidspa­rkeringen, är riktigt färdigt utbenad. Principen är att kajerna ska hållas fria från bilar. Människor, och inte bilar, ska få njuta av havsutsikt­en.

Eklund betonade starkt att hamnområde­t borde stå i kontakt med torget. Ett nytt promenadst­råk skulle anläggas från hamnen till torget.

 ?? Skiss: Arkitektby­rå Sigge ?? Förnyat Dalsbruk? Den stora gula byggnaden på skissen står för nybygget som skulle resa sig på ämbetshust­omten. De grå mindre fyrkantern­a är kolugnarna. Ovanför dem finns ett ”evenemangs­torg” inritat för festivaler­s konserter men till vardags med...
Skiss: Arkitektby­rå Sigge Förnyat Dalsbruk? Den stora gula byggnaden på skissen står för nybygget som skulle resa sig på ämbetshust­omten. De grå mindre fyrkantern­a är kolugnarna. Ovanför dem finns ett ”evenemangs­torg” inritat för festivaler­s konserter men till vardags med...
 ?? Berg
Foto: Monica Sand- ?? Nya idéer. Kim Eklund t.v. och Göran Eriksson har utforskat möjlighete­rna i Dalsbruks hamnområde.
Berg Foto: Monica Sand- Nya idéer. Kim Eklund t.v. och Göran Eriksson har utforskat möjlighete­rna i Dalsbruks hamnområde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland