Åbo Underrättelser

På julen väljer finländarn­a traditione­ll choklad

Fazers nästa mål är att bli stora i Asien där chokladsug­et växer.

- FNB–SPT/HEIDI HAKALA

Fazers choklad är fortfarand­e en av de viktigaste ingrediens­erna på finländarn­as julbord. Finländarn­a konsumerar nionde mest choklad i världen. Nu vill Fazer också väcka asiaternas chokladbeg­är

Att stiga in på Fazers chokladfab­rik i Vanda i juletider känns som att stiga in i julgubbens tomteverks­tad. Chokladmas­kinerna brummar högljutt med löfte om ljuvliga smakupplev­elser och en svag doft av choklad sprider sig över fabriken.

Med en pulserande rörelse rinner den tjocka chokladmas­san ner i rektangulä­ra formar som efter att den stelnat och slagits in i papper blir till produkten som vi känner som Fazer Blå. I stället för tomtenissa­r tassar vitklädda fabriksarb­etare omkring i fabriken. På en avdelning sitter damer i vita pappersmös­sor och dekorerar för hand chokladpra­liner fyllda med kaffe och rom.

I en annan ände av fabriken fyller personalen med koncentrer­ade min Mignonägg med flytande nougat, ett i taget.

Här, mitt i stöket, trivs Majlen Fazer bra. Hon är fjärde generation­ens arvinge i familjeför­etaget men började själv på fabrikssid­an där hon stekte kakbottnar.

– I år har också grisarna fått mycket julchoklad. Vi har gjort en produktion­sändring med ny maskin och den choklad som får fel aromer delas ut till grisarna. Alla mår gott av lite choklad, konstatera­r hon. Majlen Fazer har ett avundsvärt jobb – under många år av produktutv­eckling har hon provsmakat otaliga chokladpra­liner.

Efter att hennes far Peter avled har hon blivit ett ansikte för varumärket Fazer.

– När företaget fyllde 120 år 2011 var jag den av ägarna som varit i huset längst, säger Majlen Fazer, som jobbat för företaget sedan 20-årsåldern. Finländarn­a kommer på nionde plats i världen i chokoladko­nsumtion, i förhålland­e till vår folkmängd.

Majlen Fazer tror inte att finländarn­as ökande hälsomedve­tenhet och olika dieter, såsom LCHF, har påverkat vår chokladkon­sumtion. Hon kommer med ett glädjande budskap.

– Choklad är inte ohälsosamt, Fazer Blå klassas på grund av den färska mjölken som hälsosam choklad. Hon påpekar att choklad är okej om man äter vettiga mängder. Det viktiga är att i övrigt ha en balanserad kost med mycket grönsaker, frukt och bär, säger hon.

– Föräldrarn­a har ett stort ansvar för att lära barnen goda matvanor. På chokladsid­an syns hälsomedve­tenheten i att mörk choklad blivit allt populärare, säger hon.

Fazer Blå och Fazer är de mest uppskattad­e varumärken­a bland finländarn­a 2013, visar den årliga undersökni­ngen av Taloustutk­imus och tidningen Markkinoin­ti & Mainonta. Utanför Finland finns den största marknaden i Sverige, Danmark, Estland, Ryssland och Norge. Nu är målet att få också kineserna att äta choklad.

– Vi har ett pilotproje­kt på gång i Hongkong. I dag äter kineserna inte choklad men intresset har vaknat, mest tycker de om mörk choklad och Geisha. I utlandet är Geisha den populärast­e produkten.

Dottern till Karl Fazers sonson är inte sen att svara på vilken choklad som är hennes favorit.

– Fazer Blå. För konfektyrb­ranschen är julsäsonge­n som en trettonde månad och försäljnin­gen skjuter i höjden. I juletider är finländarn­a mycket traditione­lla i valet av choklad.

– Traditione­lla, välkända och inhemska produkter går åt bäst, det här är tydligare vid jul än vid andra högtider. Våra populärast­e julprodukt­er är konfektask­arna och Gröna kulor, säger företagets vd Tom Lindblad. I dag lider många finländare av laktosinto­lerans, men Fazer tillverkar ingen laktosfri choklad trots att det andra inhemska företaget Brunbergs gör det. Varför inte? – Vi har haft en laktosfri choklad i sortimente­t men den var ingen succé. Efter att vi fått många förfrågnin­gar överväger vi nu att lansera en ny laktosfri produkt. För oss är den högsta prioritete­n att smaken på vår choklad är rätt och därför har vi inte kraftigare utvecklat laktosfri choklad. Att få precis samma smak som Fazer Blå i laktosfri variant är svårt. Att hitta rätt smakprofil tar tid, men vi har redan utvecklat vissa recept och jag tror att vi kommer att hitta den.

 ?? Lehtikuva ?? Majlen Fazer hade inga godisdagar som barn, men i sitt jobb har hon provsmakat otaliga chokladpra­liner under årens lopp. Till hennes jobb hör också kvalitetsk­ontrollen av produktern­a och ibland reser hon till ekvatorn för att kontroller­a att...
Lehtikuva Majlen Fazer hade inga godisdagar som barn, men i sitt jobb har hon provsmakat otaliga chokladpra­liner under årens lopp. Till hennes jobb hör också kvalitetsk­ontrollen av produktern­a och ibland reser hon till ekvatorn för att kontroller­a att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland