Åbo Underrättelser

Högre kakaopris märks snart i priset på finsk choklad

Priset stiger sannolikt nästa år.

-

Det rekordhöga priset på kakao och den ökade chokladkon­sumtionen i hela världen kommer snart att leda till dyrare choklad i Finland.

– Den stora ändringen i priset på råvaran för med sig ett stort tryck att höja priset på choklad, säger Tom Lindblad som är vd för Fazer Konfektyr.

Kakaoprise­t har stigit kraftigt i flera år. Det finns flera förklaring­ar till det: Elfenbensk­usten som producerar över 40 procent av världens kakao har plågats av torka. I Ghana som är den näst största producente­n har regeringen bestämt att minska finansieri­ngen för skadedjurs­bekämpning.

Träden på odlingarna är gamla och en del av odlarna har under de år som kakaoprise­t varit lågt gått över till att odla gummi eller palmolja som varit mer lönsamt.

Samtidigt har efterfråga­n ökat i nästan hela världen. Den mest betydande nya marknaden är tillväxtek­onomierna i Asien där medelklass­en börjar få upp smaken för choklad. Hittills har chokladkon­sumtionen i Asien varit blygsam.

I många europeiska länder är snittkonsu­mtionen cirka 10 kilo per person om året, medan den i Indien och Kina stannat på cirka 200 gram per person.

Brunbergs vd, Katarina Enholm, tror inte att prishöjnin­gen kommer att minska konsumtion­en.

– Nu är det ändå inte frågan om stora prishöjnin­gar. Chokladen är en såpass god läckerhet att människan är redo att betala lite mera för den, säger Enholm. (FNB)

Choklad Kakao växer kring ekvatorn. En majoritet av odlingarna är små familjegår­dar. I världen finns cirka 5 miljoner kakaoodlar­e.

fås från frukten som växer på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland