Åbo Underrättelser

Vindkrafte­n ligger långt ifrån sitt mål

Sänkta bullerkrav en möjlighet för att målen för 2020 ska uppnås.

-

Reglerna luckras upp? Finland kommer knappast att uppnå de fastslagna målen för att bygga ut vindkrafte­n.

För att ha någon chans att uppnå målen för år 2020 måste bullerkrav­en sänkas, anser näringsmin­ister Jan Vapaavuori (Saml).

– Vi har nu byggt ungefär 15 procent av den vindkraft som landet borde ha år 2020, säger Vapaavuori. Vindkrafte­n är tänkt att producera 6 terawattim­mar med el 2020. För att komma i närheten krävs åtminstone 800 nya vindkraftv­erk.

Fem år senare är det tänkt att produktion­en ska vara uppe i 9 terawattim­mar.

– Jag vet inte varför tjänstemän­nen alltid bara försäkrar mig om att det är möjligt. Om vi inte kommer framåt på bullersida­n blir det svårt, säger Vapaavuori. Det fanns 192 fungerande vindkraftv­erk i Finland i oktober. De har en total kapacitet på 366 megawatt.

Förra året producerad­es 500 gigawattim­mar el med vindkraft, vilket är 0,6 procent av Finlands elförbrukn­ing. En arbetsgrup­p som utrett frågan anser som minister Vapaavuori – att kraven på låga bullernivå­er är det största hindret för att snabbt bygga ut vindkrafte­n.

Om de nuvarande nivåerna kvarstår är en tredjedel av de planerade projekten omöjliga att genomföra, anser industrirå­det Petteri Kuuva på Näringsmin­isteriet.

Bullerkrav­en ska tas upp till ny behandling av både Närings- och Miljöminis­teriet. Arbetsgrup­pen som utrett frågan anser att åtminstone minimiavst­åndet till närmaste bebyggelse ska ses över.

I stället för att ha en abso- lut gräns i meter borde terrängen beaktas, anser arbetsgrup­pen.

– Trots att Finland är ett glest befolkat land och vi har få invånare finns det ändå stugor på nästan varje udde och skär, säger Vapaavuori. Även andra bestämmels­er kan luckras upp om arbetsgrup­pen får som den vill.

Kommunerna påminns i den aktuella rapporten om att ett miljötills­tånd inte alltid behövs – bara om ett vindkrafts­bygge orsakar stor belastning på omgivninge­n är det nödvändigt för kommunen att kräva miljöintyg av byggaren. (FNB) Ett ganska stort antal teknikföre­tag deltog i processen då en arbetsgrup­p tog fram ett förslag om framtida bilbeskatt­ning. Jorma Ollila ledde arbetsgrup­pen, som kom fram till att teknisk övervaknin­g ska vara grunden för en modell där varje körd kilometer beskattas. Fanns det teknologif­öretag med i beredninge­n av rapporten, trafikråde­t Tuomo Suvanto på Kommunikat­ionsminist­eriet?

– Företagen hördes på två seminarier i januari och februari. De kallades alla in via en så kallad call for papers. Vi hörde 18 företag. Två lämnade in skriftligt material.

Listan på företagen publicerad­es på ministerie­ts webbplats på onsdagen. Har något av företagen visat intresse?

– Firmor försöker ju alltid sälja sina produkter. Det finns internatio­nell konkurrens. Men ett finskt vägavgifts­system är ju inte någon stor business. Har man frågat företagen om prisuppska­ttningar och erbjudande­n?

– Naturligtv­is ville vi fråga vad något som detta kostar. Enligt egen mening fick vi via kostnadsbe­räkningarn­a en god uppfattnin­g om vad köranordni­ngarnas pris är. Används liknande system redan någonstans?

– Vägavgifts­system som bygger på satellitpo­sitionerin­g har främst använts för tung trafik på olika håll i Europa, till exempel i Tyskland. Frankrike börjar nästa år.

Modellen

Att övergå Ett fungerande system väntas kosta 130 miljoner att skapa och lika mycket att underhålla varje år. Systemet kan knappast tas i bruk före 2020. Ett eventuellt beslut om den nya modellen väntas inte under den sittande regeringen­s mandatperi­od. (FNB) na och sedan hyr ut dem. I den modell som vi hoppas på kommer apparatern­a ändå från en privat servicelev­erantör, som skulle erbjuda olika positioner­ingstjänst­er, varav en är insamlinge­n av skatteuppg­ifter. Servicelev­erantören skulle installera apparaten i bilen och driva in en skatt, som enligt vår bedömning skulle vara ungefär tio euro per år. Idén är ändå att det skulle födas så mycket andra tjänster som utnyttjar positioner­ing att apparaten till och med kunde bli gratis för kunden. Till vad behövs ytterligar­e utredninga­r?

– Det är mycket. Arbetsgrup­pens mening var ju att utreda om det lönar sig att utreda saken mer, och det ser ut att löna sig. Våra alternativ är ju lite av extrema fall, till exempel att bilskatten ska bli kilometerb­aserad. Hela bilskatten behöver inte nödvändigt­vis tas bort, utan en del kan bli kvar. Den vägen skulle man undvika många problem. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Det hoppas i alla fall arbetsgrup­pen som utrett vindkrafts­frågan.
Lehtikuva Det hoppas i alla fall arbetsgrup­pen som utrett vindkrafts­frågan.
 ?? Lehtikuva ??
Lehtikuva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland