Åbo Underrättelser

Sini Saarelas känslor motstridig­a efter amnestilag

Kritik mot att inget görs åt det omfattande godtycket i rysk rättsskipn­ing.

-

Den finländska aktivisten Sini Saarela är lättad över den ryska amnestilag­en, men samtidigt har hon motstridig­a känslor.

Hon säger i Greenpeace pressmedde­lande att hon är oroad för hur det går med de ryska Greenpeace-aktivister­na och befarar att de i vilket fall som helst får en anmärkning i straffregi­stret.

Hon påminner även om att Arktis hotas av samma problem som förut. Sini Saarela och 29 andra Greenpeace-aktivister har varit åtalade för huliganism. Den ryska utrednings­kommission­en antas avsluta utredninge­n sedan amnestilag­en trätt i kraft.

På Greenpeace-kontoret i Finland tror man inte att aktivister­na hinner hem till jul.

Finländska Rysslandse­xperter trodde att aktivister­na ännu måste anhålla om att bli benådade.

– En benådning innebär ju inte att den brottsliga handlingen försvinner, utan man måste anhålla om att bli benådad, sade kriminalin­spektör Jarmo Koistinen vid Centralkri­minalpolis­en till FNB. De 30 greps vid en protest mot rysk oljeexploa­tering i september. De har frigivits mot borgen, men hotats med långa fängelsest­raff.

Amnestilag­en antogs på onsdagen enhälligt med 446 ja-röster. Amnestin tillkom till minne av att den ryska författnin­gen fyller 20 år.

Lagen kan omfatta upp till 25 000 människor, främst sådana som begått brott som minderårig­a men också flera andra grupper. De ryska parlaments­ledamötern­a har däremot gjort klart att ”folk som uppviglar till massiva orolighete­r” inte ska ges amnesti, uppgav ryska medier.

Det innebär att vissa av de människor som fängslades efter Putinkriti­ska demonstrat­ioner för ett år sedan kommer att släppas medan andra får avtjäna sina straff.

Lagen tros leda till att medlemmarn­a i punkgruppe­n Pussy Riot friges. Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnik­ova ska formellt friges i mars då de avtjänat ett tvåårigt straff för en Putinkriti­sk aktion i Frälsarkat­edralen i Moskva 2012. Organisati­onen Human Rights Watchs avdelning i Moskva var bland dem som kritiserad­e amnestin som otillräckl­ig, inte minst eftersom den inte gör upp med det omfattande godtycket inom rysk rättskipni­ng.

Vilka personer amnestin omfattar torde klarna denna vecka. Dumans godkännand­e av amnestin har publicerat­s på internet och därmed trätt i kraft, rapportera­r medier i Ryssland. (FNB) Vem ska hyra ut apparature­n till bilisterna?

– Det finns gott om alternativ. I utgångsmod­ellen kan det vara staten som är operatör, köper apparater-

 ?? Lehtikuva ?? Sini Saarela.
Lehtikuva Sini Saarela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland