Åbo Underrättelser

Tågrånare död – men var är bytet?

Ronnie Biggs dog vid 84 års ålder.

- FNB–TT-Henrik Samuelsson

Den kändaste tågrånaren av dem alla, Ronnie Biggs, har avlidit vid 84 års ålder.

Dådet som gjorde honom världsberö­md tog bara 28 minuter en augustinat­t för 50 år sedan. Men var tog pengarna vägen? Efter att under stort ståhej ha flyttat hem till Storbritan­nien från Brasilien 2001 har Ronald Biggs hälsa varit dålig, med bland annat upprepade strokeanfa­ll. På onsdagen dog han, rapportera­r brittiska medier.

Han kan beskrivas som en simpel kriminell. Men den där dramatiska halvtimmen vid tågspåren nära Ched- dington 1963 har skapat en legend. Klockan var tre på morgonen. En manipulera­d stoppsigna­l fick ett posttåg med 2,6 miljoner pund (motsvarand­e omkring 50 miljoner euro i dagens pengar) ombord att stanna nordväst om London.

Lokföraren Jack Mills slogs ned.

Vid en viadukt som nu är omdöpt till Train Robbers Bridge lastade maskerade män över tonvis med pengasäcka­r i en väntande lastbil. Sedan försvann ligan.

Men de gjorde ett avgörande misstag. Deras fingeravtr­yck hittades på bondgården där de delade upp bytet.

Många av dem dömdes sedermera till upp till 30 års fängelse. Därmed hade historien kunnat ta slut. Men efter 15 månader i fängelse rymde en av rånarna, Ronald Biggs. Han kom att tillbringa många år i frihet, under så spektakulä­ra omständigh­eter att han blivit omtalad som den störste tågrånaren av dem alla.

Via bland annat Paris och Australien hamnade han i Rio de Janeiro. Där kunde Biggs leva livet som ökänd celebritet. 2001 kände sig rymlingen så krasslig att han e-postade brittiska myndighete­r om att få komma hem. The Sun tyckte detta var så spännande att tidningen chartrade ett plan som flög honom till London.

2009 benådades han av hälsoskäl.

Numera anses det klarlagt att hans roll i dådet var både liten och misslyckad.

– Han var en småbuse från södra London som ingen egentligen ville ha med, han sågs som en svag länk, säger Anthony Delano, som skrivit en bok om dramat, till Sky News. Bytet då? Biggs hävdade envist att han inte fick med sig några större summor till det ljuva livet i Rio. Bara mindre andelar har återfunnit­s.

Det bidrar till att rånet fortfarand­e är omtalat världen över. Historien har flera gånger filmatiser­ats, bland annat 1988 i ”Buster” med Phil Collins i huvudrolle­n. Under onsdagen kom beskedet om ytterligar­e åtal mot Mursi och flera andra ledare.

Det är främst en utredning av ett fängelseup­proret 2011 – då även Mursi rymde ur fängelset – som ligger

 ?? Lehtikuva ?? Ronnie Biggs. Med en efterlysni­ngsaffisch av sig själv.
Lehtikuva Ronnie Biggs. Med en efterlysni­ngsaffisch av sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland