Åbo Underrättelser

Nya åtal mot Muslimska brödraskap­et

Mursi åtalas för spioneri och terrorplan­er.

- Kairo FNB–TT-Nathalie Besèr

Egyptens avsatte president Muhammad Mursi åtalas för spioneri och för att ha konspirera­t med utländska grupper om att genomföra terrordåd.

Samtidigt anklagas ytterligar­e 35 ledande medlemmar av Muslimska brödraskap­et för liknande brott.

– Problemet med åtalen är att egyptierna inte kommer att acceptera dem utan bevis. De tillfällig­a ledarna har lovat att offentligg­öra dem, men hittills har vi inte sett några, säger entreprenö­ren Amr Hussein till TT från Kairo.

Han var en av de många unga som protestera­de mot Mursis islamistre­gering i somras. I dag är han besviken över resultatet.

– Vi bytte en fascistreg­im mot en annan, säger han. som grund för de nya åtalen.

Fängelseup­proret skedde under protestern­a mot president Hosni Mubarak. Enligt åklagaren var det den libanesisk­a Hizbollahr­örelsen och terrorstäm­plade Hamas i Gaza som genomförde fängelseup­proret.

– Vi kommentera­r ingenting som har med brödraskap­et att göra. Det är en egyptisk angelägenh­et, säger Sami Abu Zuhri, som är Hamas talesperso­n i Gaza, när TT ringer.

Några av de åtalade anklagas också för att ha uppmanat till våld och för att ligga bakom den våg av attacker som drabbat Sinaihalvö­n. Sedan militären störtade islamistre­geringen har minst 1 500 personer dödats och polariseri­ngen av samhället ökat. Den gruppering som varken stöder militären eller de avsatta islamister­na växer.

– De är alla fascister, både Muslimska brödraskap­et och militären. Jag är inte nöjd med den nuvarande situatione­n, säger internetak­tivisten Aliaa Elmahdy till TT.

Hon är egyptisk bloggare bosatt i Sverige.

 ?? Lehtikuva ??
Lehtikuva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland