Åbo Underrättelser

Starka damlejon siktar på OS-medalj

Nu ska konditione­n räcka till.

-

Finlands OS-lag till damernas ishockeytu­rnering i Sotji är i bättre fysisk form än någonsin tidigare.

Chefsträna­ren Mika Pieniniemi lyfte fram fysisk styrka och kondition som den största skillnaden till tidigare OS-lag när han tillkännag­av vilka han tagit ut till OS. Idrottslig­heten har varit ett stort tema i år. Orsaken är att konditione­n inte räckte till i vårens VM-turnering.

– Vi har gått framåt ordentligt på den punkten. På ett Vierumäki-läger visade damerna att de tagit tag i problemet. De har gjort stora framsteg, sade Pieniniemi när OS-truppen offentligg­jordes på onsdagen.

I truppen på 21 spelare finns 8 OS-debutanter. Laget är ändå mycket rutinerat. Backen Emma Terho, 32, och forwarden Karoliina Rantamäki, 35, ska vara med i OS för femte gången.

Riikka Välilä (f. Nieminen), 40, återvänder till hetluften efter tio års paus. Välilä lade av efter OS i Salt Lake City 2002, men har kommit tillbaka den här säsongen.

– Riikka har påverkat laget. Laget utstrålar glädje, säger lagkaptene­n Jenni Hiirikoski. Hiirikoski anser att även Pieniniemi med sin person hjälpt laget att slappna av och hitta spelglädje­n. Lagkaptene­n berömde också lagets kondition.

– Det här laget är i den tuffaste fysiska formen som jag upplevt under min karriär.

För att förbättra flåset tog Pieniniemi tränaren Tommi Pärmäkoski till hjälp. Pär- mäkoski har i flera år varit F1-mästaren Sebastian Vettels fystränare.

– Tommi är en passionera­d tränare. Han vill verkligen hjälpa varje spelare, säger backen Anna Kilponen, 18, som debuterar i OS. Siktet är naturligtv­is ställt på medalj. En noggrannar­e målsättnin­g ställs i januari. Eventuellt siktar man till och med på en klarare medalj än brons.

– Matcherna går hela tiden bättre. I EHT-matchen mot Ryssland förra veckan spelade jag bra, säger målvakten Noora Räty. I en turnering i Lake Placid i november tog Finland en värdefull skalp när man vann över USA.

– Det gav ett sunt självförtr­oende, en tro på att allt är möjligt bara bitarna faller på sin plats, säger Pieniniemi.

Trots lyckade träningsma­t- cher i höst är en medalj ingen självklarh­et när i synnerhet Sverige och arrangörsl­andet Ryssland är på samma nivå som Finland. Finlands fördel är målvakten Noora Räty som är i världsklas­s.

I Sotji tillämpas ett nytt spelsystem. De fyra bästa i världsrank­ingen, Kanada, USA, Finland och Schweiz, spelar i grupp A varifrån de två bästa går till semifinal och de två sämsta till kvartsfina­l.

I grupp B spelar Sverige, Ryssland, Tyskland och Japan.

I januari spelar damlejonen en förberedan­de turnering i Füssen, Tyskland. Där spelar även Tyskland, Ryssland och Sverige.

OS-turneringe­n börjar den 8 februari. (FNB)

– Man får ändå inte hänga upp allt på en spelare, säger Pieniniemi.

– Målvaktspe­let och försvar med hela laget är vår bravur. Inför OS har vi satsat på anfallet och reaktionss­pelet. (FNB)

Riku Asukas

 ?? Lehtikuva ?? Bättre än brons. Det är tränaren Mika Pieniniemi och spelarna Jenni Hiirikoski, Anna Kilponen och Noora Räty ute efter i OS.
Lehtikuva Bättre än brons. Det är tränaren Mika Pieniniemi och spelarna Jenni Hiirikoski, Anna Kilponen och Noora Räty ute efter i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland