Åbo Underrättelser

Vinterfågl­ar

- Aarno Magnusson

i naturen går Mycket cykler.

Förra vintern var det mycket rönnbär i träden utanför min bostad och då fanns det koltrastar, björktrast­ar, sidensvans­ar och även tallbitar, vilket är ovanligt. Eftersom bären hade hunnit jäsa så bildades det alkohol så de glada fåglarna var måttligt nyktra. Men i år finns det just inga bär alls så bärfåglarn­a lyser med sin frånvaro.

Rönnbären går i ungefär en fyraårscyk­el, så nästa och därpåfölja­nde år finns det lite mera bär och till sist blir det ett bärår igen.

År med dålig tillgång på bär stryker fåglarna omkring tills de finner ställen med föda. Det kan bli långa resor.

i Detsamma gäller kottarna i barrträden. Vid god tillgång på kottar finns det mycket hackspetta­r och korsnäbbar. Efter ett gott kottår vilar träden och därefter börjar de småningom producera mera tills det efter cirka fyra år kommer ett nytt kottår.

Under dåliga kottår vandrar de arterna ut som är beroende av kottarna. Ett utmärkt exempel på beroen- de är den smalnäbbad­e nötkråkan. Den häckar i Ryssland och livnär sig främst på kottar av cembratall­en. Vid goda kottår lyckas häckningen bra och population­en är stark.

Efter ett kottår vilar cembratall­arna och det finns just inga kottar att livnära den stora skaran, så de flyttar ut.

Förra vintern såg jag dem i Rovaniemi, där jag var för norrskenet­s skull. När läget förbättras så flyttar de tillbaka.

I norra Sverige planterade man cembratall­ar på ett litet område med den följd att omkringstr­ykande smalnäbbad­e nötkråkor stannade där och häckade.

Gnagare finns

det gott om hos oss just nu, men tydligen inte på ryska sidan så vi har fått en invasion av hökugglor.

De jagar också på dagen och även i tätorter. De sitter ofta högst uppe i ett medelhögt träd och spanar. De har setts också i Helsingfor­s parker.

Hökugglan ser ut som en pärluggla i pannan och på hjässan där den har vita små prickar, men på bröstet har den en tvärrandni­ng som påminner om en hök, därav

namnet. Ovanligt mycket nötskrikor finns också i mina trakter, vilket tyder på att deras föda, främst ollon, tryter. Den gömmer ett förråd för vintern genom att gräva ner t.ex. ekollon.

Den hittar inte alla så om det växer en ek mitt i barrskogen så har det varit en nötskrika som gömt och glömt.

 ?? Foto: Dan Frendin/Wikimedia ?? Gillar gnagare. Hökugglan sitter ofta i ett medelhögt träd och spanar.
Foto: Dan Frendin/Wikimedia Gillar gnagare. Hökugglan sitter ofta i ett medelhögt träd och spanar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland