Åbo Underrättelser

Spotlight: Slit och släng

-

Stefan Nyholm går mot strömmen. Han tog över en verkstad och reparerar vitvaror i västra Nyland. I en tid när priserna på vitvaror har gått ner och få ens tänker på att reparera dem. Men Stefan Nyholm vill göra ett försök

– Nog märker jag av det att folk tror att det inte går att reparera vitvaror. Det budskapet tutas ut, men jag anser att om man annars är nöjd med produkten, så kan det till och med löna sig att fixa den, säger Stefan Nyholm.

Ju färre hushållsap­parater som repareras, desto större mängder elektronik­avfall. Avfallslag­en prioritera­r återanvänd­ning framom återvinnin­g, vilket betyder att apparater borde repareras, istället för att plockas isär och säljas vidare som material. Men i praktiken är det svårt att leva enligt den lagen. På återanvänd­nings- centraler ger försäljnin­g av material mer än handeln med reparerade hushållsap­parater.

– Pengar finns i materialen, inte i återanvänd­ningen av apparater idag. Det är helt emot avfallslag­ens anda, säger Pentti Kallio verksamhet­sledare på återanvänd­ningscentr­alen Ekokaarina.

Ekokaarina återanvänd­er 10-15 procent av elektronik­avfallet de samlar in. Insamling av elektronik­avfall är ett relativt nytt fenomen, det har pågått i knappa tio år.

Bolaget Kuusakoski Oy samlar in stora mängder elektronik­avfall. Men varför har bolaget råkat ut för två bränder som börjat i elektronik­avfall inom loppet av sex månader? Redaktör: Patrik Skön. YLE FEM I KVÄLL KL. 21.30 OCH

LÖRDAG 21.12 KL. 15.30

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland