Åbo Underrättelser

”Det är nu vi måste göra något”

Christian Kärr och Christian Holmberg har redan samlat tusentals namn på Facebookup­prop mot kilometers­katten.

- Monica Sandberg |

Tre gånger dyrare skulle det blir för Christian Kärr – som vid Novia i Vasa studerar till maskininge­njör – om förslaget till kilometers­katt förverklig­as.

– Det går ju inte alls, så jag och min kompis bilmekanik­ern Christian Holmberg tänkte att något måste göras, och nu genast. Vi startade ett upprop mot kilometers­katten på Facebook och fick ett par tusen namn redan första dygnet. Nu har vi cirka 6 000 namn och det kommer till hela tiden, säger Kärr. Det som från början var tänkt mest för vänner och bekanta har vuxit lavinartat.

Eftersom motsvarand­e inte tycks finnas på finska blir det mycket snart aktuellt att översätta texten till fin- ska, även om länkar redan nu finns till exempel till finska eftermidda­gstidninga­r.

Vad gör ni sedan då ni har kanske tiotals tusen namn?

– Då bjuder vi arbetsgrup­pens ordförande Jorma Ollila hit så får han ser hur bilberoend­e vi är här i obygden. Själv har jag mitt föräldrahe­m i Henriksdal, som hör till Kristinest­ads kommun. Även om jag har en dieselbil – dessutom en paketbil, som skattemäss­igt är allra billigast – så skulle kilometers­katten göra mina veckosluts­resor mycket dyrare, säger Kärr. Han kör nu den 240 km långa vägen Henriksdal–Vasa turretur 40 veckoslut per år.

Hans fordonsska­tt är 293 euro. Räknat med 3,3 cent per kör kilometer skulle det, om Ollila-gruppens förslag genomförs, blir ungefär tre gånger dyrare.

– Måste bilisterna­s kostnader ytterligar­e höjas så går det ju enkelt via bränslepri­set. Eller – vilket jag och min kompis förespråka­r – som i Stockholm med trängsel- skatt i storstadso­mråden där det finns kollektivt­rafik. På den finländska landsbygde­n är ju kollektivt­rafiken nästan utrotad.

Men enligt förslaget skulle kilometers­katten tas i bruk först om tio år?

– Jo, men det är nu som folk måste säga i från. Dessutom vill jag tillägga att om Ollilas tanke är att finländsk industri ska få nya exportvaro­r i och med övervaknin­gssystemet så är det inte folket som ska betala för det. Men så blir det om förslaget godkänns.

Uppropet på Facebook heter Vi som är emot kilometers­katt.

 ??  ?? Nej tack. Christian Kärr t.v. och Christian Holmberg vill inte ha en dyr och orättvis kilometers­katt.
Nej tack. Christian Kärr t.v. och Christian Holmberg vill inte ha en dyr och orättvis kilometers­katt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland