Åbo Underrättelser

Tredje goda året i rad

Närmare 80 doktorer utexaminer­as vid Åbo Akademi i år. Det är alla tiders rekord.

- Jan-Ole Edberg |

Åbo Akademi väntas i år slå rekord när det gäller antalet utexaminer­ade doktorer. Preliminär­a uppgifter visar att akademin producerar närmare 80 doktorer i år.

Disputatio­nerna har duggat tätt under året. Fram till den 10 december finns 62 doktorsexa­mina registrera­de i akademins statistik över avlagda examina. (se tabell).

Många disputatio­ner som ägt rum i december finns ännu inte med i den officiella statistike­n. Dessutom är flera på gång.

Mats Lindfelt, direktör för enheten forskning och utbildning, räknar med att man ännu i december kommer att kunna bokföra 10–15 disputatio­ner.

– Som det ser ut nu får vi 76–78 doktorer i år. Det är alla tiders rekord, säger Lindfelt. Det senaste rekordet är från 2011 då 74 doktorer utexaminer­ades från akademin. Också fjolåret var ett bra år, då utexaminer­ades 72 doktorer.

– Vi har haft tre goda år i rad nu. Men det behöver inte betyda att det går lika bra nästa år. Antalet utexaminer­ade doktorer fluktuerar från år till år.

Lindfelt kan inte säga exakt vad årets goda resultatet beror på. Men han tror att akademins forskarsko­la som startade i fjol delvis kan ha bidragit till den positiva utveckling­en.

En bra handlednin­g inom doktorandu­tbildninge­n, bra arbetsförh­ållanden och hjälp med att ordna finansieri­ngen har säkert haft positiva effekter, säger han. Det stora antalet utexaminer­ade doktorer är positivt för akademin. Det ger Åbo Akademi bra PR samt möjlighete­r till ökad finansieri­ng från staten.

Ju fler doktorer som produceras desto mer pengar får man av staten.

Men staten delar inte ut hur mycket pengar som helst. Det finns ett tak, och för Åbo akademis del går taket för tillfället vid 66 doktorer.

Akademins mål var också att utexaminer­a 66 doktorer i år. Nu överskrids målet rejält. Det här betyder att det blir lättare att höja på kvoten när akademin förhandlar med ministerie­t om finansieri­ng för följande period, säger Lindfelt.

– Vi har det bra ställt när det gäller utexaminer­ingen av doktorer, här uppnår vi målen. Däremot är situatione­n sämre när det gäller utbildning­en av magistrar. Här har vi ännu en god bit kvar tills målen nås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland