Åbo Underrättelser

En utmaning för Åboland(s)

-

Regeringen håller fast vid modellen med ansvarskom­muner – med en kosmetisk justering. För Åboland betyder modellen att Kimitoön och Pargas kan driva på Åbolands sjukhus som bas för den åboländska vården.

Har vi en vårdreform som förnyar, eller döper vi om existerand­e lådor?

Ja, vi har en vårdreform om man tillskrive­r det en avgörande betydelse att cirka 150 av dagens vårdenhete­r blir 50–60.

Nej, vi har inte en vårdreform om man får tro expertorga­net Institutet för hälsa och välfärd THL, som påpekar att lagförslag­et bär på så många undantag att helheten blir svår att gestalta. Gårdagens presskonfe­rens och lanserade lagkonture­r gav inte klarhet vare sig organisato­riskt eller politiskt.

Det är fortfarand­e rätt många instanser som ges rätt att handha vården.

Och när regeringen håller fast vid att den så kallade ansvarskom­munsmodell­en ska gälla måste den få en kosmetisk justering som gör att den – eventuellt – passerar grundlagsu­tskottets granskning. Minns också att gårdagen inte ens var avsedd att vara politikens dag. Det politiska tröskandet – och en utlåtander­unda – återstår innan lagkonture­rna i vår blir lag den 1 januari 2015.

Tidtabelle­n betyder att en regering som kontinuerl­igt tappar opinionsst­öd driver igenom en av de tyngsta reformerna utan att man i något skede har kopplat opposition­en. Upplägget har bidragit till opposition­ens medvind – samtidigt som tidtabelle­n innebär att en ny politisk koalition sommaren 2015 ställs inför fullbordat faktum vad gäller det organisato­riska.

Det kan formuleras som att dagens regeringsp­artier har ställt ansvarstag­andet framom det taktiska. Men det kan också ses som en metodisk brist i frågor av den här storlekskl­assen. Regeringen har hållit fast vid modellen att landskapen­s centrala städer ska vara värdkommun för den fusionerad­e social- och hälsovårde­n.

Allt annat hade förvånat. Regeringen satsar sin energi och trovärdigh­et på att landets tillväxtce­ntra ska gå i spetsen för utveckling­en på de flesta områden.

I en renodlad form skulle det i den här landsändan ha betytt att Åbo administre­rar och producerar vården – och skickar räkningar till kommunerna i vårdområde­t. Efter grundlagsu­tskottets hälsning att tanken strider mot den kommunala självstyre­lsen presentera­des i går en demokratis­k utbuktning som ska blidka grundlagsu­tskottet. Den står för detta: Alla kommuner har minst en repre-

 ??  ?? Arbetsgrup­pens ordförande Kirsi Varhila och ansvariga ministern Susanna Huovinen.
Arbetsgrup­pens ordförande Kirsi Varhila och ansvariga ministern Susanna Huovinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland