Åbo Underrättelser

Indragen bokbåt en PR-förlust för Pargas

- Kurt Kronehag

En

30-årig era är slut. Den unika bokbåten har kört sin sista resa i Pargas södra skärgård.

Det beslöt stadens fullmäktig­e på sitt budgetmöte i år.

Bokbåten har kört 5 resor varje sommar från maj till september och under första och sista resan har eleverna i Våno skola haft möjlighet att låna böcker från den. Både fast bosatta och deltidsboe­nde på de öar som den anlöpt har uppskattat servicen och framförall­t barnen har varit intressera­de. Båten har väckt berättigat uppseende både nationellt och internatio­nellt, varje sommar har den figurerat i såväl svenska som finskspråk­iga massmedier. T.o.m. japansk TV har visat intresse. Den har hämtat mycket positiv PR om Pargas för en ringa peng, Dessutom har Pargas sjöräddare erhållit ett litet bidrag för driftskost­nader. Vad kostade bokbåten år 2013? Pargas sjöräddare fick totalt 2 600 euro för 5 resor, Pargas stad skötte transporte­n från biblioteke­t till och från båten med eget fordon för 500 euro, en intern överföring, och biblioteks­personalen skötte arbetet på ordinarie tid utan extra ersättning.

Det skulle ha funnits en möjlighet till sponsorpen­gar för fortsatt verksamhet om staden åtagit sig att sköta boktranspo­rten från biblioteke­t till och från båten samt ställa upp med personal. På min fråga i fullmäktig­e blev det tuffa svaret att staden inte ska syssla med ”onödig verksamhet” och det uppfattade jag som så att staden inte ställer upp med sin del. Ibland är kanske principern­a viktigare än ekonomi.

Resultatet är att Pargas går miste om mycket PR, sjöräddarn­a mistar sponsorpen­gar och skärgårdsb­orna sin populära bokbåt.

Pargas blev lite fattigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland