Åbo Underrättelser

Tidig morgonhand­el i Pargas

- Kim Lund

När John Blund i går morse ännu vakade över många sovande Pargasbor var det redan full kommers på Köpmansgat­an.

Drygt tio affärer och Axos café öppnade sina dörrar redan klockan sex då evenemange­t Öörli Bööördi hade premiär.

Affärerna lockade kunder med specialerb­judanden och stämningen var god säger Katrin Roos vid Nicolos & Nicolina.

– Det har varit total kaos. De första tre kunderna kom tolv över sex och så bara fortsatte det. Inte hade vi väntat oss så mycket folk.

Hon är glad för den positiva inställnin­gen Pargasborn­a hade. Såhär inför jul har många fullt upp under kvällarna, så lite mor- gonshoppin­g passade bra innan de åkte på jobb säger hon.

– Här var många som uppskattad­e det här. Det känns som att om vi ordnar något, så ställer nog kunderna upp. När ÅU:s något morgontröt­ta reporter besöker Köpmansgat­an vid halv nio-tiden är rusningen redan över och det är stillsamt i affärerna.

I presentaff­ären Kelovee avslutar företagare­n Minna Ruohonen en affär. Ruohonen är ordförande för Väståbolan­ds företagare och initiativt­agare till Öörli Bööördi.

– Det är viktigt att det ordnas sådant här så att nya människor kan hitta oss. Här var ganska många sådana som inte annars rör sig här.

Hur var det att stiga upp så tidigt?

– Spännande, hunden undrade vad det är som händer. Nu hoppas jag att det kommer kunder under dagen så att jag inte somnar bakom kassan.

Köpmännen ska nu utvärdera evenemange­t och de tar senare ställning till om det blir en fortsättni­ng på morgonshop­pandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland