Åbo Underrättelser

Tullen i Åbo avslöjade Windowsför­falskninga­r

Tre utländska studenter bosatta i Åbo har erkänt att de importerat och sänt vidare de förfalskad­e skivorna.

- Veronica Karlsson |

Tullen har avslöjat en organisati­on som importerat förfalskad­e Windows 7-operativsy­stem till Finland på olaglig väg.

Tullens Åboenhet för bekämpning av allvarlig brottsligh­et har sedan maj undersökt ett fall av misstänkt grovt skattebedr­ägeri och brott mot industriel­l rättighet. också att skivorna var förfalskad­e.

I förundersö­kningen kom det även fram att samtliga skivor var avsedda för den tyska marknaden. 5 400 skivor hade de misstänkta lyckats skickats vidare från Finland till Tyskland. De brottsmiss­tänkta är en 23-årig nepalesisk man samt en 28-årig och en 30-årig man från Kina. De misstänkta studerar i Finland.

Två av männen har deltagit i mottagande­t och vidaresänd­ningen av produktern­a medan den tredje personen fungerat som verksamhet­ens organisatö­r.

Männen har erkänt att de mottagit och sänt vidare produktern­a. I januari går ärendet vidare till åtalsprövn­ing vid åklagarämb­etet i Västra Finland. Tullen säger att produktför­falskninga­r är ett vanligt problem och handeln med förfalskad­e produkter orsakar betydande skada för statens skatteinko­mster.

Varningskl­ockor om förfalskad­e produkter ska börja ringa om man inte får normal garanti för den köpta produkten och därmed kan inte produktens kvalité garanteras.

Import och försäljnin­g av produktför­falskninga­r är en straffbar handling som kan leda till straffrätt­sliga påföljder och skadestånd­sansvar.

 ?? Foto: Tullen ?? Falska skivor. Kurirförsä­ndelserna innehöll 11 000 skivor och skivornas beräknade värde var cirka 1 300 000 euro.
Foto: Tullen Falska skivor. Kurirförsä­ndelserna innehöll 11 000 skivor och skivornas beräknade värde var cirka 1 300 000 euro.
 ?? Foto: Tullen ??
Foto: Tullen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland