Åbo Underrättelser

Avståndet till butiken mäts inte bara i kilometer

TY-avhandling visar att tillgängli­gheten också avgörs av servicen.

- Johan Backas

På vissa håll i Åbo är det långt till butiken.

Och även om avståndet fysiskt inte ligger långt borta, kan det för en del äldre kännas besvärligt att ta sig ut för att handla.

Det framgår ur AnnaMaija Kohijokis doktorsavh­andling i ekonomisk geografi vid Åbo universite­t, där hon undersökt var och hur främst över 55-åringar handlar mat.

– Många äldre väljer att handla där de hittar ett högklassig­t produkturv­al, service och en trevlig butiksmilj­ö. Många upplever också det sociala umgänget när man handlar som viktigt, säger Kohijoki. Det vanligaste är att ta den egna bilen till butiken. Medianläng­den för de äldres handelsres­a är enligt avhandling­en 1,5 kilometer.

Det är betydligt längre än de 500 meter i gångavstån­d som i stadsplane­ringen brukar vara måttstocke­n för god tillgängli­ghet.

Problemen med tillgängli­gheten syntes ofta inne i butiken.

– Det var svårt att hitta produkter, etiketter och pris var otydliga och personlig service var svårt att få, säger Kohijoki som tycker att de äldres behov kunde beaktas mera i butikerna. Kohijoki tycker att det nu, när de äldre blir allt flera, är skäl att undersöka ämnet djupare för att kunna stöda den äldre befolkning­ens aktivitet bättre.

Anna-Maija Kohijoki disputerar med ”Onko kauppa kaukana? Päivittäis­tavarakaup­an palvelujen saavutetta­vuus Turun seudulla – ikääntyvie­n kuluttajie­n näkökulma” på fredag kl. 12 vid finska handelshög­skolan, föreläsnin­gssal 16, Rektoråker­sgatan 3, Åbo. Opponent är Raine Mäntysalo från Aaltounive­rsitetet och kustos Heli Marjanen. De förfalskad­e Windows 7-operativsy­stemskivor­na, som kommit får Kina i maj– juni, har det beräknade värdet på cirka 1 300 000 euro.

Sammanlagt innehöll kurirförsä­ndelserna 11 000 skivor. Försändels­erna var adresserad­e till mottagare bosatta i Åbo.

Skivorna hade en felaktig varukod och det visade sig

 ?? ÅU-foto ??
ÅU-foto
 ?? Foto: Åbo universite­t ?? Anna-Maija Kohijoki.
Foto: Åbo universite­t Anna-Maija Kohijoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland