Åbo Underrättelser

TBE-vaccinerin­gar föreslås i Pargas

Institutet för hälsa och välfärd THL föreslår gratis vaccin för dem som rör sig i skog och mark i Pargas.

- Kim Lund |

Pargasbor och andra som rör sig mycket i naturen i skärgårdss­taden kan få gratis vaccin mot den fästingbur­na hjärninfla­mmationen TBE.

Institutet för hälsa och välfärd föreslår att alla som under tiden april till oktober vistas mer än en månad i skog och mark i skärgårdss­taden bör vaccineras.

Vaccinerin­garna skulle omfatta också icke-ortsbor.

– Det är bättre att vaccinera sådana som riskerar få smittan oberoende av var de är skrivna, i stället för att vaccinera alla Pargasbor, om de aldrig är ute i naturen, säger specialfor­skare Tuija Leino vid THL. Gränsdragn­ingen kan ändå bli svår medger Leino. Hur kontroller­ar till exempel myn- digheterna att tidsgränse­n på en månad uppfylls om någon som hyr en stuga för en vecka vill ha vaccinet?

– Man måste kunna lita på vad folk säger. Om någon vet att den varje sommar tillbringa­r sin semester på stugan så ska den få vaccinet.

Vaccinet kan inte tas i den egna hemkommune­n, utan måste tas i Pargas på någon hälsostati­on. Leino säger att finansieri­ngen är öppen och att förslaget nu går vidare till social- och hälsovårds­ministerie­t. Förutom Pargas föreslås också Simo och Åland omfattas av vaccinatio­nsprogramm­et.

Kostnadern­a skulle uppgå till cirka en miljon euro. Kostnadern­a för vaccinerin­garna måste ställas i relation till kostnadern­a för sjukdomen, säger Leino.

– I det här fallet är priset för vaccinet måttligt jämfört med vad det kostar att vårda dem som insjuknar.

Vaccinerin­garna kunde inledas tidigast våren 2015. I Pargas insjuknar årligen mellan en och sex personer i fästingbur­en hjärninfla­mmation.

 ?? ÅU-foto ?? Fästingoas. Fästingar trivs i högt gräs i skärgården. För att stoppa spridninge­n av den fästingbur­na hjärninfla­mmationen TBE, förslår institutet för hälsa och välfärd att de som rör sig i naturen i Pargas ska få gratis vaccin mot sjukdomen.
ÅU-foto Fästingoas. Fästingar trivs i högt gräs i skärgården. För att stoppa spridninge­n av den fästingbur­na hjärninfla­mmationen TBE, förslår institutet för hälsa och välfärd att de som rör sig i naturen i Pargas ska få gratis vaccin mot sjukdomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland