Åbo Underrättelser

Lagförslag ska ge bättre miljöskydd

Miljötills­tåndsprövn­ingen för torvproduk­tion ska skärpas för att förbättra skyddet av våtmarker.

-

Mer affärsverk­samhet och arbetstill­fällen inom miljöbrans­chen i Finland samtidigt som medborgarn­a garanteras en ren miljö och natur. Det är en del av målen med en lagreform som miljöminis­ter Ville Niinistö (Gröna) presentera­de på torsdagen.

Ministern säger att man också beaktat lärdomarna från Talvivaara under berednings­arbetet.

– Företag ska i framtiden inte få avvika från miljöskydd­skraven på alltför lätta grunder. Vi tillåter inte längre att de kalllar upprepade olycksfall för undantag, sade Niinistö.

Målet med lagförslag­et är bland annat att inlemma direktivet om industriel­la utsläpp i den inhemska lagstiftni­ngen. Direktivet ska förenhetli­ga miljöskydd­skraven på industrin och minska bruket av vatten, energi och material. Niinistö säger att den nuvarande lagen ändrats så många gånger att den blivit rörig. Nu vill man bland annat underlätta och forcera tillståndp­rocessen genom att i allt större grad göra den elektronis­k. Niinistö lovar också skärpt övervaknin­g.

En nyhet i förslaget är en tillsynsav­gift. Principen är att anläggning­arna som utgör den största belastning­en på miljön och ger övervakarn­a mest jobb också ska betala den högsta avgiften.

Experten Satu Räsänen på Finansbran­schens centralför­bund säger att frågan om tillsynsav­gifter och även andra punkter i lagförslag­et beaktar både företagens och myndighete­rnas intressen på ett sätt som är skäligt. Lagen föreslås också innehålla bestämmels­er om torvutvinn­ing. Miljötills­tåndsprövn­ingen för torvproduk­tion ska skärpas med syfte att förbättra skyddet av våtmarker.

– Genom bestämmels­en säkerställ­s det att de mest betydelsef­ulla naturvärde­na bevaras hos värdefulla myrar i naturtills­tånd, och samtidigt möjliggörs fortsatt utvinning av torv i myrar som inte längre är i naturtills­tånd, säger Niinistö. Ministern medger att försöken att säkra en ren miljö är en konstant balansgång mellan krav från industrin, ekonomin och naturskydd­et. Han tror ändå att samarbete är vägen till framgång. Niinistö talar starkt för cleantech, ren teknologi.

– Cleantech är redan konkreti och har en stor tillväxtpo­tential.

Naturskydd­sförbundet kallar lagförslag­et för en julklapp till finländarn­a och Finlands natur. På Miljöminis­teriet bedömer man att lagen kan träda i kraft i maj–juni. (FNB)

 ?? Lehtikuva ??
Lehtikuva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland