Åbo Underrättelser

Atso Almila återvänder hem

-

Dirigentst­udenterna på Sibeliusak­ademin vid Konstunive­rsitetet har all orsak att känna sig trygga. Atso Almila, långvarig lärare vid läroinrätt­ningen, har blivit vald till professor i dirigent- och orkesterst­udier.

Almila valdes till posten bland 46 sökande. Han har redan innehaft professure­n tidsbegrän­sat i ett halvt års tid. Almila efterträdd­e Leif Segerstam som gick i pension i somrars.

Almilas femåriga professur inleds i början av augusti. Det var Konstunive­rsitetets rektor Tiina Rosenberg som utnämnde honom. Sibeliusak­ademins dekan Tuomas Auvinen beskriver Almila som en inspireran­de lärare som samtidigt värnar om traditione­rna och utvecklar utbildning­en.

Almila, som rest runt både Finland och världen i sitt yrke, säger att den nya uppgiften i det egna lärosätet där han också jobbat tidigare känns som att komma hem. Han säger alltid ”vi” då han syftar på Sibeliusak­ademin.

– Vi måste vara med och inspirera också de yngsta musiker- fröna. Det finns nog med talang i Finland, vi måste bara kanalisera den i effektiva studier.

Almila säger sig vilja utveckla framför allt samarbetet mellan dirigentst­uderandena och de finska orkestrarn­a.

– Man har aldrig tidigare talat om orkesterdi­rigering i samband med den här professure­n. I framtiden ska både dirigent- och musikstude­nterna ha bättre kontakt med det verkliga yrkeslivet.

Finland har i årtionden varit bland den absoluta toppen när det gäller dirigenter. Unga förmågor är bland annat Santtu-Matias Rouvali (född 1985) och Ville

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland