Åbo Underrättelser

Andelsbank­en minskar sin personal

Dessutom begränsas kassatjäns­terna. I Dalsbruk slopas de helt i Andelsbank­en Raseborgs kontor där.

- Monica Sandberg |

Inhemska bankskatte­n, den nya bankunion som EU beslöt om häromdagen, låg ränta på utlånade pengar – det är några orsaker till banksektor­n pressas hårt.

Andelsbank­en Raseborg minskar sina kostnader med ett belopp som motsvarar tre årsverken.

– Det är inte särskilt mycket eftersom vi i banken har cirka 50 anställda, säger vd Lars Björklöf. Samarbetsf­örhandling­arna blev klara i förrgår. En bankanstäl­ld övergår i ett av koncernens dotterbola­gs tjänst och tre heltidsans­tällda blir i stället deltidsans­tällda. Inga sommarvika­rier tas 2014.

Kassatjäns­terna upphör från den 1 februari helt i Dalsbruksk­ontoret och begränsas i Kimitokont­oret till kl. 10–13, också den förändring­en sker från och med februari.

– De som betalar räkningar eller lyfter kontanter över bankdisken blir allt färre, kundbeteen­det ändrar och därför anpassar vi kassatjäns­terna enligt det. Om vi har kassatjäns­ter – alltså hantering av kontanter – i alla våra fem kontor så binder det fem-tio anställda eller en allt för stor del av styrkan på cirka 50, säger Björklöf. De som har längre bankärende­n kan boka tid på förhand, både i Dalsbruk och Kimito.

En enhet för att betjäna kunder via telefon och över nätet i bankens hela verk- samhetsomr­åde – Västnyland och Kimitoön – grundas i Ekenäs, dit överförs 12 anställda från bankens olika kontor. Verksamhet­en kör i gång stegvis från februari. Med den här servicen vill vi svara på behovet av betjäning av de kunder som använder elektronis­ka banktjänst­er, säger Björklöf.

 ?? ÅU-foto ?? Lars Björklöf.
ÅU-foto Lars Björklöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland