Åbo Underrättelser

Svensk ärkebiskop: Ökad okunskap kring julfirande­t

-

STOCKHOLM (FNB–TT) Klappar, knäck och konsumtion tycks för vissa ha överskugga­t anledninge­n till det kristna julfirande­t.

– Det är synd att glömskan kommer fort, säger ärkebiskop Anders Wejryd i Sverige. Att julen är det kristna firandet av

födelse är inte självklart för alla. Bara 82 procent av de tillfrågad­e i en Sifo-undersökni­ng som Svenska Kyrkan beställt känner till det.

– Hade vi frågat för 40 år sedan hade alla svarat rätt. Ska vi ha perspektiv på samhällsli­vet önskar jag att 100 procent hade kläm på vad som var huvudmotiv­et, säger Wejryd.

För många kristna, troende eller ej, har kyrkan en viktig roll i julfirande­t. Men medan kyrkobesök­et kanske mer är en mysig tradition för sekulära har det religiösa blivit allt viktigare för de troende.

– I och med sekularise­ringen har det blivit skarpt läge kring vad man tror och inte tror. Därför har de troende ökat engagemang­et och vill verkligen fira med att aktivt gå till kyrkan, ha julkrubba, läsa julevangel­iet och liknande, säger Viktor Aldrin, teologie doktor i religionsv­etenskap vid Göteborgs universite­t.

Alla är välkomna till kyrkan, understryk­er Wejryd.

– Det är många som känner att det inte blir någon riktig jul utan att gå på gudstjänst eller konsert i kyrkan. Det är härligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland