Åbo Underrättelser

Tiotals barn firar julen i skyddshem

-

Över hundra offer för familjevål­d firar varje år julen i ett skyddshem. Cirka hälften av dem är barn, berättar Förbundet för mödra- och skyddshem.

Antalet personer som söker sig till skyddshemm­en ökar inte under julen. På förbundet tror man att familjerna upplever att en gemensam jul är så viktigt att man står ut trots att det förekommer våld i hemmet.

Men förbundet betonar vikten av att man tar kontakt med skyddshemm­et redan i det skede då atmosfären i hemmet börjar bli hotfull.

Det är främst småbarnsma­mmor i åldrarna 25–40 år som kommer till skyddshemm­en. De blir vanligen hotade av sin nuvarande eller före detta partner.

De som kommer till ett skyddshem bor i snitt två veckor där. (FNB) stämningen negativt, visar en enkät. Föreningen Förebyggan­de rusmedelsa­rbete (EHYT) undersökte saken via sociala medier.

De unga var speciellt kritiska till alkoholbru­k där målet är att bli berusad. Nio av tio fördömde det helt. En tredjedel av de svarande tyckte ändå att de vuxnas alkoholbru­k inte spelar någon roll.

Uppemot 3 800 personer svarade på frågorna på nätet. De flesta var under 14 år gamla och betydligt fler flickor än pojkar svarade. Undersökni­ngen anses inte vara representa­tiv för alla ungdomar. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland