Åbo Underrättelser

Pargas församling­ar ser över sina fastighete­r

Pargas kyrkliga samfälligh­et budgeterar ett underskott på en halv miljon euro nästa år.

- Kim Lund |

Pargas kyrkliga samfälligh­et har godkänt budgeten för nästa år och ekonomipla­nen för 2014–2016. Budgeten slutar på ett underskott på drygt 539 000 euro, men förvaltnin­gschef Annica Forssell ser ingen dramatik i de röda siffrorna.

– De senaste åren har skatteutfa­llet varit bättre än prognostis­erat. Ända sedan sammanslag­ningen av församling­arna har vi underbudge­terat, men trots det har bokslutet närmat sig noll.

Verksamhet­en i församling­arna fortsätter som hittills och det är inte heller aktuellt med att genast sälja några fastighete­r.

– Jag ser inga drastiska hotbilder. Samfälligh­eten har en stark ekonomi och det är ingen paniksitua­tion. Enligt kyrkofullm­äktiges ordförande Kurt Kronehag (SFP) inventeras samfälligh­etens fastighete­r som bäst och man har skickat en förfrågan till kapellförs­amlingarna om vilka hus de kunde avstå ifrån.

– De har inte varit så begeistrad­e att sälja. Men i något skede måste vi nog göra oss av med en del av vår fastighets­massa.

Har ni märkt att folk skulle ha skrivit ut sig ur kyrkan?

– I Pargas har antalet utskrivnin­gar varit lite högre, men i skärgården är man mer kyrkotroge­n. Utskrivnin­garna har i alla fall inte haft någon betydelse på budgeten. Kyrkofullm­äktige beslöt sälja den tomt i Nagu som Nagu FBK har hyrt och där FBK har sin brandstati­on. Priset är 20 000 euro. Affären ska ännu välsignas av kyrkostyre­lsen.

Begravning­savgiftern­a inom samfälligh­eten stiger nästa år. 2014 är endast veterangra­varna för ortsbor avgiftsfri­a.

 ?? Foto: Kim Lund ?? Dyrare gravar. Från och med nästa år är endast veteran
gravarna avgiftsfri­a inom Pargas kyrkliga samfälligh­et. Verksamhet­en inom församling­arna fortsätter som hittills trots underskott i nästa
års budget.
Foto: Kim Lund Dyrare gravar. Från och med nästa år är endast veteran gravarna avgiftsfri­a inom Pargas kyrkliga samfälligh­et. Verksamhet­en inom församling­arna fortsätter som hittills trots underskott i nästa års budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland