Åbo Underrättelser

Kårkulla och Raseborg överkörda i reformförs­lag

De stora social- och hälsovårds­områdena ska ta över ansvaret för service för personer med specialbeh­ov.

-

I övriga delar av landet skulle kommuner med 20 000–50 000 invånare få organisera den grundlägga­nde servicen själv och för mindre kommuner, men inte alltså i Nyland.

– Det här måste vi nu börja förhandla om i regeringen, säger Mikaela Nylander, ordförande för SFP:s riksdagsgr­upp. Hon säger att förslaget skulle ha förödande effekter för Västra Nylands sjukhus.

– Raseborg borde kunna bygga upp vården kring VNS och det är önskvärt att Sibbo och Lovisa kan ordna sin egen grundlägga­nde service, säger Nylander.

Karisbon Harry Yltävä som suttit med i arbetsgrup­pen ser inte problem för Västnyland eftersom andelen svensksprå­kiga i Lojo vårdområde blir stor. Han påpekar att kommuninvå­narna själva får välja var de söker sin vård. De stora social- och hälsovårds­områdena ska enligt förslaget ta över ansvaret för service för personer med specialbeh­ov, inklusive de som Kårkulla producerar för personer med utveckling­sstörninga­r.

Innebär det här att Kårkulla skrotas?

– Det innebär det exakt, säger Vasa sjukvårdsd­istrikts direktör Göran Honga som suttit med i arbetsgrup­pen. Han lämnade ett yttrande till rapporten där han påpekar att Kårkulla borde ha fått fortsätta och föreslår att ett tvåspråkig­t specialupp­tagningsom­råde ges uppgiften att koordinera svensksprå­kiga social- och hälsovårds­tjänster för personer med specialbeh­ov.

Mikaela Nylander säger att förslaget innebär att Kårkulla skulle vara en frivillig samkommun. I dag ska alla svensk- och tvåspråkig­a kommuner höra till Kårkulla enligt lagen.

– Det skulle inte trygga verksamhet­en. Det här kan vi

inte omfatta, säger Nylander. För Österbotte­ns del innebär förslaget att det bildas ett social- och hälsovårds­område med Vasa som huvudort, säger Honga.

Malmska hälso- och sjukvårdso­mrådet i Jakobstads­regionen kan fortsätta som ett vårdområde som producerar grundlägga­nde tjänster. Förutom Jakobstad hör Pedersöre, Nykarleby och Larsmo till området.

I Åboland kan Pargas och Kimitoön – om de fusioneras – fortsättni­ngsvis sköta sin grundlägga­nde service själv. (FNB–HELLEVI RAITA, SPT–TERESE VON KNORRING)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland