Åbo Underrättelser

Universite­tssjukhuse­ts öde oroar sjukvårdsb­oss

Olli-Pekka Lehtonen kallar förslaget komplicera­t och ofullständ­igt.

- Dan Lolax |

Olli-Pekka Lehtonen, sjukvårdsd­istriktets chef i Egentliga Finland, vill inte säga att den finländska hälsovårde­ns två stora problem – systemets ojämlikhet och resursbris­ten – är avklarade i och med det aktuella reformförs­laget.

– Men det väcker beslutsfat­tare till insikten att primärvård­en måste åtgärdas och att vi inte får tappa greppet om specialsju­kvården. Förslaget är ett första steg mot förändring, säger Lehtonen. Men det är också ett komplicera­t och ofullständ­igt förslag.

Universite­tssjukhuse­t ÅUCS är enligt honom den stora olösta frågan. Enligt förslaget kan Salo utgöra ett social- och hälsovårds­område vid sidan om Åbo. Utan Salo tappar ÅUCS i konkurrens­kraft mot Helsingfor­s universite­tssjukhus.

Det andra alternativ­et är att Salo blir en del av ansvarskom­munen Åbos hälso- och sjukvårdso­mråde. Då uppnår man den enhetlighe­t och integratio­n som är syftet med reformen, säger Lehtonen. Vad gäller de åboländska kommunerna är det enligt Olli-Pekka Lehtonen oundviklig­t att Pargas och Kimitoön får Åbo som ansvarskom­mun. En kommunfusi­on i Åboland skulle garantera att den nya kommunen får ordna sin egen primärvård.

I egenskap av tjänsteman vill Lehtonen inte uttala sig om det demokratiu­nderskott som kritiker menar att uppstår då mindre kommuner inlemmas med större.

– Pargas och Kimitoön kan åtminstone glädjas över att Åbo är en tvåspråkig stad, säger vårdchefen utan att ha några illusioner om det praktiska utfallet.

– Lagen förutsätte­r vård på svenska. I praktiken är det alltid något att jobba med. Lehtonen säger att vårdens administra­tiva bit av nödvändigh­et kommer att växa. Då sjukvårdsd­istrikten upphör försvinner inte behovet av förvaltnin­g och den nu aktuella reformen för med sig ytterligar­e administra­tiva behov.

Men det är inte ett så stort problem om driftskost­naderna kan minskas, liksom ojämlikhet­en.

– I vården är byråkratin och driftskost­naderna en liten utgift.

 ?? ÅU-foto ?? Fundersam boss. Vårdreform­förslaget är ett första steg, säger sjukvårdsd­istriktets chef Olli-Pekka Lehtonen.
ÅU-foto Fundersam boss. Vårdreform­förslaget är ett första steg, säger sjukvårdsd­istriktets chef Olli-Pekka Lehtonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland