Åbo Underrättelser

”Vi kämpar vidare för Kårkulla”

Styrelseor­dförande Veronica Hertzberg hoppas att förslaget om nerläggnin­g ändras.

- Monica Sandberg |

I går kom förslaget (se artikeln här intill) att den finlandssv­enska samkommune­n Kårkulla skrotas. Med ungefär 1 000 anställda och 1 200 klienter är det en stor organisati­on, som nu har det behövliga kunnandet för att sköta klienter med specialbeh­ov.

– Splittrar man Kårkullas verksamhet så hotar det kunnandet att försvinna, och det kan bli tufft att hävda klienterna­s behov av vård på svenska.

Det säger Veronica Herzberg, ordförande för Kårkullas styrelse.

– Det här är ett tjänsteman­naförslag, den politiksa diskussion­en har ännu inte börjat. Vi får hoppas att det där finnas större förståelse för det som Kårkulla står för i dag. Dessutom är det en stor organisati­on, i storlek jämförbar med Folkhälsan, och hela Svenskfinl­and utom Åland hör till Kårkulla. Är du förvånad över förslaget att avveckla Kårkulla?

– Här har man målat med stora pendeldrag och mest velat gå åt specialsju­kvården som ur kommunsynv­inkel är dyr. Men specialsju­kvård handlar om enstaka ingrepp medan Kårkullas vård ofta handlar om hela livet. Det är fel att jämställa dem.

Herzberg säger att övervägand­e finska kommuner som till exempel Vanda helt enkelt inte har den sakkunskap som behövs för att ta hand om sina svensksprå­kiga utveckling­sstörda.

Hon tillägger att Kårkullas existens nu måste granskas också utgående från vad språklagen säger. Samkommund­irektör Märta Marjamäki säger att hon i tisdags såg lagförslag­et och där stod ingenting nämnt om att Kårkulla skulle upphöra.

– Det nämndens inget om enskilda samkommune­r låt vara att andan har varit att nuvarande samkommune­r ska upphöra, säger hon.

Marjamäki hoppas att politikern­a ska ha större förståelse för Kårkulla än arbetsgrup­pen har haft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland