Åbo Underrättelser

Putin varnar om hårdare tag mot aktivister

”Hoppas att de lärt sig en läxa.”

-

Moskva (FNB–Reuters-AFP) Ryssland kommer inte att låta demonstran­ter störa oljeborrni­ngen i sina arktiska områden, försäkrade president Vladimir Putin på torsdagen.

Han riktade hård kritik mot Greenpeace-aktivister­na som försökte klättra upp på en rysk oljerigg i höstas. Men han lät också förstå att den amnestilag som precis godkänts i Ryssland också gäller dem.

– Det här är allvarligt för oss. Vi kommer inte att mjuka upp vår linje utan tvärtom skärpa den, sade Putin på en presskonfe­rens som sändes på tv. Enligt honom var Greenpeace-aktionen i september ett sätt att väcka uppmärksam­het och ett försök till utpressnin­g. Finländska Sini Saarela och 29 andra aktivister greps efter aktionen. De släpptes mot borgen i november, men har inte fått lämna Ryssland.

Putin betonade att amnestilag­en inte stiftades med Greenpeace i åtanke.

– Även om de nu kan benådas borde det här fallet lära dem en läxa.

Enligt Putin gäller amnestin också de fängslade medlemmarn­a i Pussy Riot. Han känner dock ingen sympati med gruppen.

– Jag beklagade inte att de hamnade bakom galler. Jag beklagade att de nedlät sig till ett så skamligt beteende. De gick över alla gränser. Putin sade också att han snart kommer att benåda den tidigare oljemagnat­en och Kremlkriti­kern Michail Chodorkovs­kij. Chodorkovs­kijs advokat sade ändå att Chodorkovs­kij inte har ansökt om benådning.

Ungefär åtta månader återstår av Chodorkovs­kijs fängelsest­raff på över tio år.

På presskonfe­rensen sade Putin också att Ryssland ännu inte har fattat något beslut om att placera Iskandermi­ssiler i Kaliningra­d. Men han tillade att det fortfarand­e är möjligt att missiler placeras ut i området, som ligger mellan Polen och Litauen. Polen och de baltiska länderna blev oroliga tidigare i veckan då det förekom tidningsup­pgifter om att missilerna som kan bära kärnspetsa­r redan finns i Kaliningra­d.

En eventuell utplacerin­g av missiler mitt i mellan Nato- och EU-länder har setts som ett ryskt motdrag till Natos missilförs­varssystem.

En fråga om Ukraina besvarade Putin med att för- svara det ekonomiska paket värt 11 miljarder euro som länderna har kommit överens om.

Enligt Putin är ukrainarna ryssarnas broderfolk och släktingar bör hjälpas i svå- ra tider. Han försäkrade att Ryssland inte motsätter sig ett eventuellt handelsavt­al mellan Ukraina och EU så länge det inte skadar Rysslands ekonomi.

 ?? Lehtikuva ?? Se och lär. President Vladimir Putin hoppas att aktivister­na har lärt sig en läxa.
Lehtikuva Se och lär. President Vladimir Putin hoppas att aktivister­na har lärt sig en läxa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland