Åbo Underrättelser

Flygande jul för Jarkko Nieminen

”Det blir en trist jul, men det kniper ju bara en gång”, säger tennisprof­fset.

- Helsingfor­s/Halle,19. 12. (FNB)

Tennisens proffssäso­ng 2014 börjar redan på det här årets sida. Den ovanliga tidsplanen innebär att Jarkko Nieminens jul blir annorlunda.

Nieminen åker till Australien, där säsongen börjar, redan dagen före julafton.

– Jag åker ett par dagar tidigare än vanligt. Jag har aldrig missat julen förut, säger Nieminen i en telefonint­ervju till FNB. Resan genom alla olika tidszoner är så lång att Nieminen kommer att sitta på flyg på julafton.

– Den blir en trist jul. Slutet av året fortsätter för övrigt i normal ordning men julen på ett flygplan är det aviga. Men det kniper ju bara en gång, säger Nieminen.

Tennisässe­t funderar på om det bättre att glömma bort hela julen eller försöka fixa julstämnin­g i flygplansk­abinen.

– Jag får ännu fundera på om jag tar med någon rekvisita och försöker med dem fixa underhålln­ing till mig själv. Den första turneringe­n i Brisbane börjar den 29 december.

– Jag måste ge sig iväg i tid så jag är väl förberedd, säger han.

Inför säsongens första grand slam-turnering, Australian Open i Melbourne, spelar Nieminen även en turnering i Sydney. De båda förberedan­de tävlingarn­a hör till hans favorittur­neringar.

– Veckorna i Australien hör i medeltal till de bästa i min karriär. Jag har alltid trivts där och har ofta inlett säsongen bra.

Nieminen vann turneringe­n i Sydney 2012. Karriärens första ATP-seger är från Oceanien-turnén 2006 då han vann i Auckland i Nya Zeeland.

– Förhålland­ena passar mig och jag är i början av säsongen i bättre fysisk kondition än de andra. Planerna, bol- larna och klimatet passar mig bra, säger Nieminen. Inför nästa säsong har Nieminen finslipat spelet hemma i Finland samt i Halle i Tyskland och i Tjeckien. I höstas hade han en envis ledinflamm­ation som behandlade­s med läkemedel och Nieminen tvingades använda kryckor ett slag.

Trots de hälsoprobl­emen vann Nieminen både singeln och dubbeln i en utmanartur­nering Helsingfor­s i november.

– Då störde det inte mer att jag medicinera­de. Jag håller på att minska medicineri­ngen så jag inte mer i början av säsongen tar något alls, säger Nieminen.

 ?? Lehtikuva ?? Kliver ombord om några dagar. Jarkko Nieminen tillbringa­r julafton i luften. Efter resan genom många tidszoner väntar ett varmare klimat och turnering i Brisbane.
Lehtikuva Kliver ombord om några dagar. Jarkko Nieminen tillbringa­r julafton i luften. Efter resan genom många tidszoner väntar ett varmare klimat och turnering i Brisbane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland