Åbo Underrättelser

Tonteri rehabilite­rar för att kunna åka som 40-åring

Världsmäst­aren tar ingen stress av Sotji.

-

Plågan syns tydligt i Roope Tonteris ansikte. Han gör modifierad­e armhävning­ar med händerna i handtag som hänger från band.

– Det gör inget om det darrar, ropar sjukgymnas­t Ville Rapeli bredvid.

Och Tonteris armar darrar på allvar. Så här har de darrat varje dag de tre senaste veckorna. Orsaken ser man på den högra armen: ett långt ärr som är resultatet av att han brutit överarmsbe­net två gånger.

Rehabilite­ringen är plågsam för den dubbla världsmäst­aren i snowboardå­kning men den måste göras. Det 21-åriga snowboardp­roffset har inte tänkt på några andra alternativ.

– Om jag vill fortsätta i det här yrket måste jag göra det här. Besväret lönar sig om jag fortfarand­e kan åka som 40-åring, säger Tonteri. Skadan stoppar inte Tonteri från att åka snowboard men han kan ännu inte kasta sig utför pisten. Risken att skadan upprepas är för stor i det här skedet.

Till råga på allt är det lite bråttom med rehabilite­ringen eftersom säsongens höjdpunkt och huvudmål är i vinter-OS i Sotji om knappa två månader. Sjukgymnas­t Rapeli säger att han inte har någon aning om Tonteri hinner återhämta sig i tid.

– Jag skulle säga att man ska följa med läget så länge som möjligt. Ju närmare OS beslutet fattas desto säkrare kan vi vara, säger Rapeli.

Något slag av besked torde han ändå få när han i mitten av januari åker till Manchester och får höra vad experterna har för åsikt om hans arm.

Men om domen blir att Tonteri inte kan tävla i OS är det naturligtv­is ett bakslag men ändå inte något Tonteri låter sig stressas av.

– Snowboard är så mycket mer än ett OS, påpekar han. Men om rehabilite­ringen är tung fysiskt är den också det mentalt. Snowboardl­andslagets sjukgymnas­t Rapeli tycker att man inte kan tänka sig större otur än en fraktur två gånger på samma arm.

– Det här har öppnat ögonen. När jag inte får åka märker jag hur mycket jag längtar efter det, säger Tonteri och när han slutar prata återvänder han till grovjobbet för att få armen i form igen. (FNB)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland