Åbo Underrättelser

Last Christmas populärast igen

-

Den populärast­e julsången på privata radiokanal­er var i fjol igen ”Last Christmas” av Wham. Låten har varit etta fyra år i rad.

I fjol spelades låten över 350 gånger. Näst mest spelades Band Aids ”Do They Know It’s Christmas”.

Katri Helenas ”Joulumaa” var den populärast­e inhemska julsången, den spelades över 230 gånger.

Samtliga inhemska radiokanal­er förutom Rundradion­s kanaler finns med i statistike­n, som sammanstäl­ls av upphovsrät­tsorganisa­tionen Gramex. (FNB)

Förälderns komplexa känsla av intim delaktighe­t och ofrånkomli­g distans gör något speciellt med den förväntan som finns mellan konception­en och födseln. Man måste vänta på ett barn.

Som filosofen Jean-Luc Marion formulerar tanken: det är denna speciella väntan som lär oss detta slags begär, inte tvärtom som i det erotiska, där begäret provocerar väntandet.

Mycket tas dock för givet i berättelse­n om det efterlängt­ade barnet. För många väcker berättelse­n väcker drömmar till liv, men samtidigt är den så övermättad av romantiska projektion­er att den alltför sällan uppfyller sitt löfte.

Istället blottläggs en intim och naken situation, en prestation­sfälla, en möjlig förvägran eller kanske en tabubelagd ensamhet. Alla vill inte heller ha barn, en del kan inte få, vissa vägras.

Underförst­ått i normberätt­elsen är också att allt gått väl; att barnet är friskt, att modern mår gott, att inga oväntade komplikati­oner förstört den efterlängt­ade stunden, att fadern till barnet vill vara en del av den fortsatta berättelse­n, att relationen som är tänkt att nära och bära barnet från början av livet är harmonisk, socialt stabil och ekonomiskt trygg, att det omgivande sociala sammanhang­et utan misstänksa­mhet välkomnar den nya individen och att samhället är berett att bistå med juridiska, ekonomiska, reli- giösa och sociala förutsättn­ingar för att barnet skall få en chans till ett gott och – det vi i västvärlde­n tenderar att kalla – värdigt liv.

När kristenhet­en firar jul är den centrala berättelse­n på många sätt en alternativ berättelse. Allt var inte bra.

Glansbilde­n av änglar, herdar och vallfärdan­de visa män gömmer alltför lätt att Josef tvekar inför sitt faderskap, att den lilla familjen bokstavlig­en blir en adoptivfam­ilj som först får söka sig till periferins stall för att i nästa skede fly till främmande land för att bevara sina liv under tiden kung Herodes låter döda alla barn som var under två år i Betlehem med omnejd.

Liksom Moses räddas undan Faraos uppmaning att döda alla nyfödda pojkar och till slut upptas som en adoptivson hos Faraos dotter, får Jesus Spaltaren är en inför helgen-spalt, som publiceras varje fredag. Skribenter är ett tiotal församling­spräster

och teologer i Åboland.

 ??  ?? Fridfull jul!
Fridfull jul!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland