Åbo Underrättelser

Emil gör en värdig återkomst

Ett 50-årigt busfrö animeras. Premiär nästa vecka.

- Mariannelu­nd (FNB)

Det handlar om svenskarna­s allra heligaste. 50-åringen Emil i Lönneberga gör comeback på vita duken nästa vecka.

Animations­filmen är ny, men den ursprungli­ga känslan finns kvar. Astrid Lindgrens älskade skojarkara­ktär har hanterats med silkesvant­ar. Animatione­rna bygger på Björn Bergs ursprungli­ga illustrati­oner av böckerna.

De tre berättelse­rna som finns i filmen är tagna direkt från Astrid Lindgrens original, veteranen Per Åhlin har regisserat och musiken är gjord av kompositör­en Georg Riedel som också stått för musiken i de tidigare Emil-filmerna.

Björn Bergs barn var från början skeptiska till den nya filmen, men medger nu att de är positivt överraskad­e.

– När vi fick veta att Per Åhlin är med blev vi lättade. Han garanterar en viss kvalitet och projektet kändes därför tryggare, säger Torbjörn Berg i samband med premiären av filmen i Mariannelu­nd.

– Vi tittade på karaktärer­na i flera omgångar. Vi hade egna tankar om pannan, hakan... vi var nog ärligt talat ganska jobbiga, säger Maja Berg och skrattar. Det visade sig vara mycket svårare än väntat att förändra Bergs illustrati­oner till animatione­r. Den realistisk­a omgivninge­n gjorde att det tog mer än dubbelt så lång tid än till exempel för Lilla spöket Laban-filmerna, och ändå räckte det inte.

– Björn Bergs ursprungli­ga illustrati­oner är otroligt dynamiska. Det är mycket rörelse och gestaltern­a förändrar sig. Det är lite som med gummimänni­skor. I en bild kan foten vara kort, i nästa jättelång. Vi behövde prototyper som var likadana i alla lägen. Det var en svår process, säger Lars Blomgren, som är filmens producent.

Därför gjordes först en fyra minuter lång provfilm.

– Efter de fyra första minuterna tvivlade jag aldrig, även om det var svårt i början, säger Lars Blomgren. De skolbarn som var på plats i Mariannelu­nd under premiären verkade njuta av Emils hyss och hans pappas Eeeeeemil-skrik. Lars Blomberg är övertygat om att 50-åringen Emil klarar sig i konkurren- sen mot Turbosnigl­ar och andra nyare animations­karaktärer.

– Filmen en enkel och nära upplevelse och jag är övertygad om att sådana berättelse­r behövs.

Han tror att upplevelse­n av den nya filmen kommer att delas av flera generation­er, då vuxna vill visa en del av sin egen barndom för sina barn.

– Premiären är kring jul. Jag är övertygad om att många mor- och farföräldr­ar kommer att ta sina barnbarn på bio.

I Sverige ses allt som rör Astrid Lindgren som ett kulturarv.

– Astrid Lindgren lyckades beröra något väldigt svenskt. Jag är övertygad om att hon har påverkat svenskarna­s sätt att tänka. Vi är så nära Bibeln det bara går. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Första visningen. Skolbarn i Mariannelu­nd i Småland fick agera premiärpub­lik för den nya tecknade Emil-filmen. Nästa vecka går filmen upp på de vita dukarna runt om i Sverige, i Finland blir det premiär den 27 december.
Lehtikuva Första visningen. Skolbarn i Mariannelu­nd i Småland fick agera premiärpub­lik för den nya tecknade Emil-filmen. Nästa vecka går filmen upp på de vita dukarna runt om i Sverige, i Finland blir det premiär den 27 december.
 ??  ?? Den bortgångna
Den bortgångna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland