Åbo Underrättelser

Vad kostar en liter bensin?

Samtidigt som Ollilas arbetsgrup­p föreslår en kilometers­katt, talar man i Sverige om en bilpark som är helt oberoende av fossila bränslen redan om sjutton år.

-

Det är länge sedan ett förslag har väckt så mycket debatt som förslaget om en ny kilometers­katt för bilister, som Jorma Ollila med flera presentera­de i veckan.

Förslaget fick bland annat kritik för att det egentligen handlar om hur staten ska trygga framtida skatteintä­kter, när den finländska fordonspar­ken blir allt bränslesnå­lare.

I Sverige presentera­des ungefär samtidigt ett annat förslag från det svenska Konjunktur­institutet, KI, som lätt kan få en bilist att hicka till.

Enligt institutet­s miljöekono­miska rapport måste koldioxids­katten på bensin i Sverige höjas med minst 900 procent och ligga på minst 30 svenska kronor litern, för att Sverige ska uppfylla den vision som regeringen har, att bilparken till år 2030 ska vara oberoende av fossila bränslen (Dagens Nyheters webb 10.12.2013).

Eftersom bensinpris­et i Sverige består av mer än bara koldioxids­katt skulle en liter bensin då kosta 42 kronor. 42 kronor litern motsvarar ett bensinpris på 4,70 euro. Den som tycker att 1,66 euro per liter redan känns i plånboken, sväljer och tar ett djupt andetag.

I sig har naturligtv­is både den svenska regeringen och Konjunktur­institutet rätt. De fossila bränslena, det vill säga trafiken, står för en mycket stor del av utsläppen som i sin tur bidrar till klimatförä­ndringen. Vill man göra något radikalt för att minska utsläppen behövs radikala åtgärder och ambitioner, visioner och högt uppställda mål.

Den svenska alliansreg­eringens ambitiösa vision är att Sverige ska vara klimatneut­ralt 2050. Den svenska it- och energimini­stern Anna-Karin Hatt, Centern, tog för några dagar sedan emot en annan rapport på tusen sidor, utredninge­n om en fossilober­oende fordonsflo­tta till 2030, med en lång lista på åtgärder som behövs för att nå ett sådant delmål.

Enligt Konjunktur­institutet har Sverige åtagit sig att ligga tjugo år före övriga länder med en vision om att alla bilar ska använda annat än fossila bränslen bara om sjutton år. Hatt har en intressant poäng när hon skriver på sin blogg: ”Vi ska jaga utsläp-

”I Sverige vill man vara tjugo år före alla andra, i Finland vill man övervaka alla som kör bil. Visioner kan se så olika ut.”

pen, men vi ska inte jaga dem som behöver bilen för att leva. Och vi ska se till så att det i framtiden går att köra bil med gott samvete.”

Just de här aspekterna kanske har saknats lite i den aktuella finländska debatten. Avstånden i Finland är långa och många behöver faktiskt bilen för att överhuvudt­aget ta sig hemifrån. Många skulle gärna använda kollektivt­rafik, men på den finländska landsbygde­n av i dag är det inte möjligt, alla vackra tal till trots. Det finns helt enkelt ingen kollektivt­rafik att använda.

I Sverige vill man vara tjugo år före alla andra, i Finland vill man övervaka alla som kör bil. Visioner kan se så olika ut.

 ?? Åu-foto ?? I kampen mot klimatförä­ndringen. Vad borde bensinen kosta?
Åu-foto I kampen mot klimatförä­ndringen. Vad borde bensinen kosta?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland