Åbo Underrättelser

75 euro blev 50 euro

-

En lön på 75 euro – i månaden –blev ett alldeles för stort krav från textilarbe­tarna i Bangladesh. I stället har de i november fått ett löfte om att lönen blir 50 euro –i månaden. Det uppger tidskrifte­n Utveckling, som ges ut av Utrikesmin­isteriet i Finland (4/2013).

Nu är i och för sig en månadslön på 50 euro i månaden en löneökning på 77 procent, en ökning som de flesta av oss inte ens kan drömma om.

Men det hjälper föga, när den nya månadslöne­n för en bangladesh­isk textilarbe­tare innebär att arbetstaga­ren med den inte kommer över fattigdoms­gränsen.

En månadslön på 50 euro räcker inte till för att försörja en familj, inte ens i Bangladesh.

Det finns tre miljoner textilarbe­tare i Bangladesh. Landet är den största klädtillve­rkaren i världen efter Kina.

Textilarbe­tarnas arbetsförh­ållanden fick viss uppmärksam­het i och med den förödande branden i en fabrik i flera våningar i april, då mer än 1 100 textilar- betare omkom. I tidigare textilfabr­iksbränder med över hundra döda anklagades förmännen för att de hade hindrat folk från att försöka ta sig ut.

Bränderna ledde till omfattande protester och nu har textilarbe­tarna alltså blivit lovade en bättre lön.

I kommande finländska julklappsk­org finns säkert en hel del kläder. En t-skjorta, ett nattlinne, en collagedrä­kt och en söt klänning till den allra minsta lilla tomten. Och så vidare.

De är förmodlige­n ihopsydda av en eller flera kvinnor i Bangladesh.

Ägna dessa kvinnor åtminstone en lite tanke, innan julklappen försvinner i ett kaos av sönderslit­na papper och tilltufsad­e band. De har –kanske med fara för sitt liv – sytt plagget och tusentals andra likadana plagg, för en månadslön som inte räcker till för att ge deras familj tillräckli­gt med mat för dagen.

De är värda åtminstone en flyktig tanke med ett tyst viskat tack. Och en månadslön på mer än 50 euro – eller hur?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland