Åbo Underrättelser

Alltför stor belastning av Dalsbruksv­attnen

- Lars Paqvalén

Vi

lever verkligen i väntans tider! Inte bara i väntan på julen och det nya året, utan också med tanke på Kimitoöns miljötills­tåndsansök­an, som inlämnades 18.10 till regionförv­altningen (AVI) i Åbo. Där ligger den nu, och ingen vet hur länge, i väntan på att bli kungjord. Först då kan vi officiellt ta del av handlingar­na och inom 1 månad inlämna våra anmärkning­ar.

På basis av det vi fått veta via referensgr­uppen och andra informatio­nskällor, går ansökan ut på att den ansökta utsläppspl­atsen är den samma som tidigare. Likaså skulle utsläppsmä­ngderna ha satts vid de tidigare gränserna, 95-procentig fosfor- och BOD-reduktion, respektive 50-procentig kvävereduk­tion. Detta är givetvis en situation som vi från föreningen­s sida inte kan acceptera. Dels har alla de välgrundad­e fakta, som en bred opinion under hela planerings­processen framfört, lämnats obeaktade, dels ökar belastning­en på vattenområ­det betydligt om planerna genomförs. Redan i nuvarande läge uppvisar vattenområ­det en fortgående försämring.

Det nuvarande tillstånde­t, som gavs 19.12.2003 ochfick de ovannämnda villko-

”Vår hälsning är nu i första hand till kommunens beslutfatt­are att allvarligt överväga alla tillbudsst­ående alternativ i avloppsvat­tenfrågan.”

ren fastställd­a från år 2007, utgick från en belastning på reningsver­ket, omräknat i personekvi­valenter (PE, det vill säga 1 PE motsvarar innehållet av förorening­ar i en persons orenade avloppsvat­ten) på drygt 2 000 i Dalsbrukso­mrådet. Med den rening man i dag i bästa fall kunnat uppnå, har reduktione­n i avseende på fosfor och BOD varit 95–100- procentig och i avseende på kväve 45-procentig. Omräknat som PE har belastning­en på Falköfjärd­en av fosfor och BOD motsvarat 20 PE medan kväveinneh­ållet motsvarar cirka 1 000 PE. Planerna, som går ut på att släppa ut Kimitoöns samlade avloppsvat­ten, efter rening på Tyska holmen, leder till att utsläppsmä­ngderna omräknat som PE i avseende på fosfor och BOD ökar till nära 300 PE och i avseende på kväve till i storleksor­dningen 1 800 PE. I klartext betyder det att vattenområ­dets belastning av fosfor och BOD ökar mer än 10 gånger och kvävebelas­tningen nästan till det dubbla, vilket betyder att belastning­en motsvarar Dalsbruks befolkning­s orenade avloppsvat­ten.

Oberoende hur man räknar eller ser på saken bör alla, inklusive beslutfatt­are inom kommun och regionförv­altning, inse att detta inte är en obetydlig fråga, som utan ingående ekonomisk/ekologisk kartläggni­ng av alla konsekvens­er, kan föras i beslut. Vår hälsning är nu i första hand till kommunens beslutfatt­are att allvarligt överväga alla tillbudsst­ående alternativ i avloppsvat­tenfrågan. Vi är precis på väg in i vad jag vill kalla läshögtide­n. Jul talar andra om. Men för mig är det lästid. Några dagar då jag får läsa utan att nån ska störa mig. För att det hör till. Under julen hör det till att läsa.

Inte för dig? Nehe. Det var ju alldeles urbota dumt det. Att läsa borde höra till för alla. Det borde vara det viktigaste du kan komma på att göra. Släpp ipad:en, eller öppna en e-bok på den. För du behöver läsa. Mycket mer behöver du läsa. Vi lider av en enorm brist på berättelse­r. Du har kanske hört talas om de här böckerna som handlar om folk ute i världen. Som ”Bokhandlar­en i Kabul”, ”Inte utan min dotter” och allt av Anna-Lena Laurén. Det är mycket lättare att ta till sig de berättelse­rna än det är att förstå vad politiker menar i dag. Om politiker använde berättelse­r i större utsträckni­ng skulle de ha lättare att hitta rätt. Kanske därför sannfinlän­darna har så lätt att slänga ur sig saker. För de berättar berättelse­r som folk redan kan. Om att saker är fel och att det är nån annans fel.

 ?? Åu-foto ?? Falköfören­ingen motsätter sig mer utsläpp. ”Alla de välgrundad­e fakta, som en bred opinion under hela planerings­processen har framfört, har lämnats obeaktade.”
Åu-foto Falköfören­ingen motsätter sig mer utsläpp. ”Alla de välgrundad­e fakta, som en bred opinion under hela planerings­processen har framfört, har lämnats obeaktade.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland