Åbo Underrättelser

Snart gör han debut på balkongen

Mika Akkanen är välförbere­dd. På tisdag utlyser han julfreden.

- Maria Thölix | Finska, svenska, engelska, tyska, estniska, franska, italienska. Inhemsk film och litteratur, natur, juniorhand­elskammarv­erksamhet.

Det var i maj som Akkanen blev tillfrågad av stadsdirek­tör Aleksi Randell om han kunde tänka sig utlysa julfreden.

Men först under de senaste veckorna har uppdraget börjat kännas mer konkret.

Akkanen har fördjupat sig i historien kring julfreden, besökt balkongen i Brinkala flera gånger. Och så har han nyligen träffat föregångar­en Jouko K. Lehmusto som efter att ha utlyst julfreden i tio år, gick i pension vid årsskiftet.

– Vi gick igenom alla detaljer, säger Akkanen och visar ett flertal mappar med material han ärvt efter Lehmusto.

De innehåller bland annat allmänhete­ns kommentare­r.

– Under åren har det kommit ganska många förslag. Jag tycker att det är viktigt att kommunicer­a med dem som är intressera­de av det här. Uttal, tempo och pauser. Texten i sig är inte svår, men det är sättet den läses på som är avgörande. Det är viktigt att vara tydlig och tänka på helheten.

Och att läsa på modersmå- – Här är pergamente­t!

Mika Akkanen visar upp dyrgripen som normalt förvaras i ett kassaskåp och plockas fram en gång i året. Den här gången får den luftas lite tidigare än vanligt.

På måndag är hela arbetsdage­n bokad för textgenomg­ång.

– Då är ingen annan här så jag kan prata hur högt jag vill. let, finska, är faktist svårare, konstatera­r han.

– Då går det lätt för snabbt. Jag har lärt mig att läsa lugnt och ta varje ord på allvar.

Mika Akkanen talar en flytande svenska. Trots det har han under hösten fått hjälp av Lena Lindholm, svensklära­re vid Åbo yrkeshögsk­ola.

Tillsamman­s har de slipat på orden, gått igenom hur de betonas och till slut även haft röstövning­ar.

– Det är lättare att läsa då man använder rösten rätt. Det har absolut varit till stor hjälp. Utlysandet av julfreden är en mycket liten del av Akkanens jobb som protokollc­hef vid Åbo stad. Därför har han inte hunnit tänka så mycket på uppgiften.

Men tisdagen närmar sig, och ja, aningen pirrigt börjar det bli, avslöjar en avslappnad Mika Akkanen. För visst är det här ett hedersuppd­rag. Och ett uppdrag som man inte kan tacka nej till.

Han har sagt det förut i intervjuer, och upprepar igen:

– Det är en stor ära att få vara en länk i den här gamla, anrika kedjan. I 16 år har han jobbat vid Åbo stad men säger skämtsamt att han fortfarand­e känner sig ganska ny inom organisati­onen.

– Men det här bevisar att jag nu är en gammal gubbe. En konstig gammal herre som barnen ser på tv.

Med en ny person, följer en ny touch. Alla som utlyser Född: 25 juli 1962 i Åbo. Bor: I Nådendal. Familj: Tuija Lahesvirta, jobbar vid Valmet Automotive, tre barn i skolåldern. Utbildning: Ekon.mag 1989 från Turun kauppakork­eakoulu. Jobb: Chef för Åbo stads internatio­nella ärenden och protokollä­renden. Språkkunsk­aper:

Intressen: julfreden medför något personligt även om traditione­n bevaras, menar Akkanen som represente­rar en ny generation.

– Utlysandet måste vara i tiden.

I praktiken är det samma person som utlyser julfreden år efter år.

– Jag är nu 51 år gammal, så pensionen skymtar inte ens i horisonten. Akkanen känner bra till julfredstr­aditionen – även om han som Åbobo aldrig befunnit sig på plats då den utlyses.

– Vi har alltid lyssnat på radio eller sett på tv, det är en viktig tradition i vår familj Hundratuse­ntals personer – efter det äter vi gröt. runtom i landet riktar sin

Julen firas hemma i Nådenuppmä­rksamhet mot Brinkadal. Men i år bryts den tradilabal­kongen den 24 decemtione­n under förmiddage­n.ber.I alla fall för en person i familVad är det värsta som jen. kan hända?

– Jag vet inte om de andra – Att det blåser så hårt kommer. Mina barn är tonåringar och jag vill inte tvinga dem. Det här är pappas jobb! att pergamente­t flyger iväg. Eller att jag faller omkull på balkongen.

Men balkongen är inte hal, det har Akkanen testat. Och höjdskräck har han inte heller.

– Vi pratade mycket med Jouko om hur det känns stunden innan det är dags, då man står i rummet och väntar och hör fanfaren.

Det är tecknet för Mika Akkanen att för första gången träda fram i rampljuset. Hans ”15 minutes of fame”. Vilket är en grov överdrift. Texten är inte längre än en dryg minut på vardera språk.

– Två och en halv minut har Yle beräknat för mig.

Och tiden börjar klockan 12.00.13.

 ?? Foto: Stefan Crämer ?? Med freden i fast hand. Den version som Mika Akkanen läser skrev en tjänsteman ner ur minnet 1827. Pergamente­t i sin tur är från 1956.
Foto: Stefan Crämer Med freden i fast hand. Den version som Mika Akkanen läser skrev en tjänsteman ner ur minnet 1827. Pergamente­t i sin tur är från 1956.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland