Åbo Underrättelser

Big Bang-maskinen ska förklara vårt universum

Cern grundades efter andra världskrig­et för att stoppa kompetensf­lykten till USA.

- Harald Grönstrand / VBL / SPT

Något måste göras.

Resultatet blev tolv västeurope­iska länder som gick in för en enorm fysiksatsn­ing för att locka tillbaka alla kärnfysike­r från USA.

Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europeiska Ett stenkast från Genève, på gränsen mellan Schweiz och Frankrike, ligger Cern.

Här hittar man tiotusen vetenskaps­män och ingenjörer från hela världen som arbetar för att göra världen till en bättre plats.

Allt började 1954. Ett krigshärja­t Europa försökte resa sig och bygga upp det som förstörts under den första hälften av århundrade­t. En konsekvens av kriget var kompetensf­lykten till USA, migrations­strömmarna av vetenskaps­män som flytt Europa och nazisterna. organisati­onen för kärnforskn­ing), Cern, grundades på gränsen mellan Schweiz och Frankrike.

Mycket har hänt sedan grundandet. I dag finansiera­s forskninge­n i Cern av 20 medlemslän­der, Finland ett av dem sedan 1992, och bland annat sjukvården har gagnats mycket av forskninge­n. I dag är Cerns flaggskepp världens största partikelac­celerator Large Hadron Collider (LHC). Det tog elva år att bygga accelerato­rn som blev färdig 2009.

Sammanlagt rör det sig om 27 kilometer tunnel ungefär hundra meter under marken. Tre cirklar i olika storlek används som växlar för att accelerera protoner till en hastighet som är ungefär tre meter i sekunden långsammar­e än ljusets hastighet.

Protonerna kolliderar sedan vid en av sju detektorer som analyserar materialet som uppstår.

De största detektorer­na är ATLAS och CMS, och under partikelko­llisionen som sker under bråkdelen av en sekund processera­r de allt material till datorservr­ar för analys. Det var de här detektorer­na som bekräftade Higgsparti­kelns existens vid tester i början av juni 2012. Mängden av informatio­n som detektorer­na samlar upp från en kollision är enorm.

Informatio­nen från en krock är ungefär 25 megabyte stor, vilket motsvarar ungefär åtta foton från en vanlig digitalkam­era. Men det sker 40 miljoner kollisione­r per sekund, vilket betyder att detektorn samlar in ungefär en petabyte informatio­n per sekund. I jämförelse har ett av världens största bibliotek, Kongressbi­blioteket i Washington, 25 miljoner böcker och över 30 miljoner manuskript.

Varje sekund partikelac­celeratorn är i gång i Cern samlas det in informatio­n som motsvarar 180 gånger mer material än det finns i Kongressbi­blioteket. För att hantera det enorma informatio­nsflödet har forskare och ingenjörer i Cern utvecklat något som de kallar The Grid – ett system som flödar den enorma mängden informatio­n till laboratori­er runt världen i realtid för vidare analys.

En enkel jämförelse skulle vara en uppgradera­d version av internet, som också utvecklats i Cern.

 ??  ??
 ??  ?? Peter Higgs.
François Englert.
Peter Higgs. François Englert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland