Åbo Underrättelser

Partiklar

-

land som började resa dit i början av 2000-talet. Allt startade med ett projekt som hette Solenergi i skolan, och jag har till och med blivit kontaktad av Utbildning­sstyrelsen som gärna vill se mig sätta ihop ett kurspaket utgående från mina erfarenhet­er, säger Kerstin Karlström. När The Grid utvecklats ytterligar­e kommer systemet antagligen att tas i bruk globalt.

Allt som utvecklas, uppfinns eller upptäcks i Cern får nämligen användas av vem som helst.

Principen är att allt ska vara öppet för alla, för vetenskape­n och mänsklighe­ten. Några exempel på uppfinning­ar som Cern utvecklat och används globalt i dag är bland annat internet, pekskärmar och PET-scanning.

Partikelac­celeratorn har kostat De elever som får besöka Cern måste ta en sista prepkurs innan flyget går. Det här gör att besöket ger det lilla extra eftersom guiderna inte behöver hålla sig till en turistnivå.

Resan blir som en fördjupad fysikkurs i sig. dryga 7 miljarder euro och forskarvär­lden är enig om att satsningen varit värd pengarna.

Besvikelse­n i Cern var dock påtaglig över att teamet där inte inkluderad­es i årets Nobelpris i fysik.

Accelerato­rn konstruera­des för att man skulle kunna bekräfta eller förskasta den nuvarande standardmo­dellen för partikelfy­sik, förklaring­en till universums uppkomst, och hitta den saknade byggstenen – Higgs-partikeln. Adressen är: Profilen ÅU/redaktione­n Pb 211 20101 Åbo Vill du svara per e-post är adressen: dags@fabsy.fi Skriv ”Profilen” i ämnesfälte­t.

 ??  ?? partikelac­celeratorn ligger.
partikelac­celeratorn ligger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland