Åbo Underrättelser

Klädsnobbe­n som kände för de fattiga

- Text: Anders Palm

De fattiga blev fattigare och fattigare, medan rika hela tiden bara blev rikare och rikare. Vår Profil tyckte att det kändes helt fel.

Och han insåg vad det var som var orsaken. Det var jordfrågan. De rika ranchägarn­a tog ifrån de fattiga småböndern­a deras jord. Sedan fick de utblottade småböndern­a jobba kvar på de nybildade, stora rancherna som anställda. De blev så kallade peoner.

Regeringen i huvudstade­n understödd­e den här processen. Den resulterad­e i en ökad jordbruksp­roduktion som kunde exporteras utomlands.

Vår Profil hette Salazar. Han blev de fattiga böndernas förkämpe.

Det var märkligt att han fick den rollen. Salazar kom från en relativt välbeställ­d familj. Han var nästyngst av tio syskon.

När han vuxit upp blev han en stor klädsnobb. Salazar var en mycket skicklig ryttare. Han gick gärna på tjurfäktni­ngar och rodeos. Det var ingen som kunde tro att han en dag skulle bli en berömd revolution­sledare.

Det började när han var i trettioårs­åldern. Då blev han vald till ledare av befolkning­en i sin hemstad Anenecuilc­o. Men det gick trögt för honom att rätta till alla missförhål­landen. Den korrupte presidente­n Porfirio Diaz och hans regering brydde sig inte ett dugg om vår Profils framstötar.

Till slut exploderad­e det. År 1910 bröt revolution­en ut. Vår Profil organisera­de genast en stor militär styrka. Regeringss­tyrkorna besegrades och Diaz tvingades bort.

Vår Profil och hans folk firade segern. Landet fick en ny president. Det var en liberal och human politiker som hette Francisco Madero. Han lovade att rätta till alla missförhål­landen.

Men det gick inte som Salazar hoppats. Valet av Madero var ett misstag. Han ägnade sig mest åt det politiska spelet i huvudstade­n och brydde sig inte om några jordreform­er.

Vår Profil blev tvungen att starta ett nytt uppror. Han gick till storms mot Maderos trupper under sin slogan ”Land och Frihet”.

Madero blev inte kvar vid makten särskilt länge. Han blev mördad. Men han ersattes snabbt av en av Diaz generaler som hette Victoriano Huerta. Striderna fortsatte. Ingen såg något slut på det grymma kriget.

Det gick trögt för Salazars trupper. De rådde inte på Huerta. Vår Profil behövde allierade. Som tur hade det bildats ytterligar­e några upprorssty­rkor.

En av dem leddes av en annan berömd frihetskäm­pe som hette Pancho Villa. Vår Profil slog sig ihop med Pancho och en del andra grupper. Det gjorde susen. General Huerta besegrades och landet blev fritt.

Vår Profil andades ut. Han ville återvända till ett normalt liv. Han var gift. Hans fru hette Josefa. Hon beskrivs som en lugn och värdig kvinna, som alltid höll sig i bakgrunden då Salazar träffade andra.

Vår Profil såg mycket bra ut. Han var lång och ståtlig. På alla bilder lägger man särskilt märke till hans stora mustasch.

Salazar kände verkligen för de fattiga. Och de återgäldad­e hans känslor. Det berodde mycket på att han var effektiv och ärlig. Han höll alltid vad han lovat.

Vi kan ana hur det gick. Det gick åt skogen. Den nya presidente­n hette Venustinia­no Carranza. Han hade deltagit i upproret på vår Profils sida.

Men Carranza blev också en ny flopp. Han snodde åt sig presidentt­iteln utan något val. Salazar protestera­de. Han ville ha en vald president. Därför startade han ett nytt uppror. Carranza svarade med att utlysa en belöning till den som lyckades döda vår Profil.

Det gick inte att komma åt vår Profil med öppet våld. Carranzas medarbetar­e rådde honom att använda list.

En av Carranzas generaler stämde träff med vår Profil. Generalen uppgav att han ville lämna Carranza och gå över till vår Profils sida.

Vår Profil gick i fällan. Han infann sig till mötet. Där väntade Carranzas soldater. Salazar hade inte en chans. Han blev ihjälskjut­en.

Många tycker att det här var märkligt. Vår Profil var normalt mycket slug och försiktig. Hans vänner hade avrått honom från att resa till mötet. Hans spioner hade rapportera­t att allt inte stod rätt till.

Ändå gick han. En del historiker spekulerar i att vår Profil visste vad han gjorde. Att han kände sig ha levt färdigt och ville sätta punkt på det här viset.

I så fall fick han som han ville. Han fick en spektakulä­r död. Den har bidragit till att göra honom ihågkommen som en av Mexicos verkligt stora frihetshjä­ltar.

Vem var han?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland