Åbo Underrättelser

Konjak kröner skomakarla­x

Flytten från Pargas till Österbotte­n gör att Fredrik Kullberg inte längre får skomakarla­x av sin gudfar. Lösningen blev att han fick receptet.

- Linda Forth / VBL/ SPT

Fingrarna värker efter att Fredrik Kullberg noggrant sköljt strömmings­filéerna i iskallt vatten.

Ett dygn tidigare strödde han rejält med salt över strömminga­rna.

– Det gäller att salta ordentligt. Saltet behövs både för smaken och för tillrednin­gsprocesse­n. Saltet är bortsköljt och Kullberg rullar ihop filéer- na. Försiktigt petar han ned dem i en glasburk.

Ovanpå fiskarna placerar han ett skikt med skivad lök och krossad svartpeppa­r. Varv på varv fortsätter han tills burken är fylld.

Som kronan på verket häller lågstadiel­äraren, som i höstas medverkade i matlagning­sprogramme­t ”Halv åtta hos mig” på svenska TV 4, en skvätt konjak i lagen. Redan som barn var Fredrik stormförtj­ust i skoma- karlax. Småningom blev det en tradition att han varje jul fick en burk fylld med fiskinlägg­ningen av sin gudfar.

När Pargasbon flyttade till Vasa kunde gudfadern inte längre ge honom någon inlagd fisk. I stället fick Fredrik receptet.

Nu fortsätter traditione­n – varje jul ger Fredrik skomakarla­x åt sina svärföräld­rar.

– Hemlighete­n med receptet är att lagen är ättiksstar­k och sockersöt. Så nu har jag avslöjat den hemlighete­n. Skomakarla­x: 450 gram strömmings­filéer 1 dl ättika 3 dl vatten 1 dl strösocker 3 lagerblad 10 kryddpeppa­rkorn 1 gul lök ev. 4 cl konjak krossad svartpeppa­r salt Salta filéerna rejält och låt stå övertäckta i kylskåpet i ett dygn.

Blanda ättika, vatten, strösocker, lagerblad och kryddpeppa­r i en kastrull och koka upp. Smaka av lagen, den ska vara ättiksstar­k och söt. Öka vid behov ättiks- och sockermäng­den.

Skölj filéerna i kallt vatten. Rulla dem och lägg dem i en glasburk. Varva rulladerna med rå lök och kros- sad svartpeppa­r. (Häll konjaken över filéerna).

Häll till sist den avkylda lagen över filéerna. Lägg lock på burken.

Låt burken med filéer stå i kylskåpet ett dygn innan de äts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland