Åbo Underrättelser

Hembakt bröd smakar alltid nytt

Resultatet skiljer sig lite varje gång.

- Mira Strandberg /VN/ SPT

Maltlimpan hör till Stina Westerholm­s standardre­pertoar vid bakbordet. Hon har bakat det traditione­lla receptet i femtio år.

– Det är roligt att baka själv för att det blir lite annorlunda varje gång. Köper man bröd smakar det exakt lika varje gång, säger Stina Westerholm medan hon med vana tag rör ner ingrediens­erna i en stor bakbunke. I huset sprider sig redan en behaglig doft av nygräddat bröd. Det här är andra satsen maltlimpor Westerholm bakar i dag, eftersom hon laddar upp för en julmarknad på lördag.

Men också annars hör maltlimpan till standardpr­odukterna i det Westerholm­ska skafferiet.

– Jag bakar nya maltlimpor alltid när de förra är slut. Varje gång är det ett nytt bröd och resultatet är lite olika. Några direkta knep för en lyckad maltlimpa har Westerholm inte.

Däremot har hon rationalis­erat bort ett arbetsmome­nt genom att hälla degen direkt i formarna och låta den jäsa där i en dryg timme ungefär.

– Alla skeden är viktiga på sitt sätt: mätning av ingrediens­er, jäsning, gräddning. Det har aldrig blivit riktigt misslyckat. Om jag någon gång inte är helt nöjd så ger jag inte bort det utan äter det själv, säger hon.

 ??  ?? Doftsprida­re. De nygräddade limporna ger hela huset en trivsam doft.
Doftsprida­re. De nygräddade limporna ger hela huset en trivsam doft.
 ??  ?? Fingertopp­skänsla. Stina Westerholm bakar maltlimpa på känsla eftersom hon gjort det så länge
Fingertopp­skänsla. Stina Westerholm bakar maltlimpa på känsla eftersom hon gjort det så länge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland