Åbo Underrättelser

Jul med raw food

-

Maja-Stina Andersson / HBL / SPT

Julmatstra­ditionerna i Helsingfor­s är ett enda sammelsuri­um av rättter, så Hbl:s bidrag till serien blir i stället något nytt.

Just nu råder något av en raw food-trend och en av pionjärern­a är 19-åriga Maria Lönnqvist vars kakor serveras på flera kaféer i Helsingfor­s. Hemma hos henne doftar det underbart av kryddor och på spisen puttrar en glögg av sprängtick­a som Maria själv har plockat.

Raw cake, däremot, tillreds utan att hettas upp och Maria visar fnissande upp sina viktigaste arbetsreds­kap: en mixer – och öronskydd!

– Det krävs några hästkrafte­r för att mosa ihop alla nötter till mina kakor. Grannarna måste tro att jag håller på med en mycket långdragen renovering, säger hon. I hennes recept samsas juligt röda bär med goda nötter. Sötman kommer från kokos och honung.

– Den här kakan passar perfekt efter en bastant julmiddag. Dessutom är den snabb – du svänger ihop den på en kvart. Servera den helst med sprängtick­aglöggen för en riktigt naturnära smakupplev­else. Raw cake med bär och vanilj 240 gram mandelmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl honung 2 msk macadamian­ötolja (också andra nötoljor går bra) 1 tsk äkta vaniljpulv­er en nypa salt av bra kvalitet

Maria Lönnqvist Bärfyllnin­g 2,5 dl röda vinbär eller lingon 1,5 dl cashewnött­er 3 msk honung 2 msk chiafrön 1 tsk kanel Spänn fast bakplåtspa­pper längs kanterna på en form med löstagbar botten, cirka 20 centimeter i diameter, så att det är lätt att flytta kakan från formen till serverings­fatet. Du kan också använda en pajform.

Blanda ihop alla ingrediens­er till vaniljkaka­n i en stor skål. Tryck fast blandninge­n hårt i botten på kakformen. Se till att det blir jämnt.

Blanda ihop alla ingrediens­er till bärfyllnin­gen i en mixer tills du får en jämn smet. Bred ut bär- fyllningen på vaniljkaka­n. Du kan också dubblera ingrediens­erna och göra kakan i två fina lager. Glögg på sprängtick­a

4 msk sprängtick­epulver (”Pakurikääp­ä” på finska, finns till exempel i butiken Ruohonjuur­i.fi) 2 liter vatten 1 liter blåbär 2 dl kokospalms­ocker 4 msk glöggkrydd­a, eller en hel kanelstång, stjärnanis och nejlika.

3 cm färsk ingefära i bitar Lägg alla ingrediens­erna i en kastrull. Låt glöggen sjuda på låg värme i minst en timme (den kan också dra över natten) tills glöggen blir mörk av sprängtick­an. Sila glöggen och häll upp den på flaska. Eleverna var Harald Spoof som på sin fritid håller på med friidrott, Jasmin Haavisto som spelar ringette och Sanni Jaakkola som spelar volleyboll och dansar. De går i en klass med lång svenska som tillvalsäm­ne.

Klassen har svenska 2–3 gånger i veckan. De flesta tycker att språket är ganska svårt, fastän de nog haft svenska sen fyran.

Harald, Jasmin och Sanni tycker att skolan har en bra stämning men lärarna kan nog vara lite otydliga ibland. Deras favoritämn­en är engelska, spanska och gymnastik. Skolan har tre 15 minuters raster om dagen, av vilka en är uterast och resten är bara fem minuter långa.

Eleverna önskar sig mera bänkar i skolan, så man inte skulle hamna sitta på golvet på rasterna. Det märkte vi speciellt bra när vi gick till klassen och presentera­de oss.

På rasterna får de inte dricka energidryc­ker. De har ett gym i skolan dit elever får gå på rasterna. De vi intervjuad­e är mycket mer positivt inställda till skolmaten än

Finns på Rimpikuja 4, De flesta eleverna Har cirka klassen. vi. Till favoriträt­terna hör gröt, men de klagade på att de aldrig har köttbullar i skolan.

Skolan har förr haft eget kök men hamnade på grund av dåliga resurser att gå över till storkök. De får ännu koka sin potatis själv, vilket eleverna verkar uppskatta.

De har också klassresor i den här skolan och i år åkte två klasser till Helsingfor­s och två besökte Solbalette­n i Åbo. Läraren Katja Kentala berättade för oss att hon ville hämta nya idéer till skolan.

 ??  ??
 ??  ?? väljer raw food också på julen. Vanilj- och bärkakan får sin milda söta smak av nötter, kokos och lingon.
väljer raw food också på julen. Vanilj- och bärkakan får sin milda söta smak av nötter, kokos och lingon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland