Åbo Underrättelser

Rabies kan vara på väg tillbaka till Finland

Har varit helt utrotat – men nu ökar risken att smittas igen. Djurbett på resor en orsak.

-

Telefonen ringde i ett på infektions­kliniken vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i slutet av förra året. Orsaken var en hundvalp.

– En person hade köpt en billig rashund via en annons på nätet och affären gjordes utanför ett köpcentrum. Hundvalpen insjuknade efter några veckor och veterinäre­n misstänkte att det var rabies, säger Katriina Kainulaine­n, infektions­läkare vid HNS. Rabies är en dödlig virussjukd­om som smittar från ett däggdjur till ett annat. När människor smittas kan sjukdomen inte fastställa­s innan symtomen har börjat. Årligen dör omkring 100 000 människor i världen till följd av rabiessmit­ta.

Rabies har utrotats från Finland, men nu finns misstankar om att sjukdomen är på väg tillbaka. De förebyggan­de insatserna har därför ökat. Årligen får 45–70 människor förebyggan­de vård och behandling­en av en person kostar omkring 2 000 euro. Resande kan vara en orsak till rabiesmiss­tankar, då turister blir bitna av apor och lösgående hundar. Importerad­e husdjur är dock ett större problem, berättar Kainulaine­n.

– Ett insjuknat djur kan nosa eller slicka ett tiotal personer under sin tid i Finland.

Rabiessmit­ta kan först fastställa­s via ett vävnadspro­v efter att djuret avlidit. Det gör att bara en misstanke om smitta leder till att förebyggan­de vård ges till dem som varit i kontakt med djuret. När uppgiftern­a om misstankar­na kring den rabiessmit­tade hundvalpen kom fram, hittades 45 personer som varit i kontakt med djuret. Av dem fick åtta personer förebyggan­de behandling mot rabies.

Det slutgiltig­a testresult­atet från djurliket var negativt, men den förebyggan­den behandling­en kostade sammanlagt omkring 10 000 euro.

Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira, Institutet för hälsa och välfärd THL, HNS specialist­vård och hälsvårdsc­entraler var inblandade i åtgärderna. Omkring 200 katter och över tusen hundar har mellan januari och augusti importerat­s till Finland. Utöver dem förs det olagligt in husdjur från Ryssland, Rumänien och

Unhola Är en virussjukd­om som finns hos däggdjur och är en dödlig sjukdom. Människor smittas oftast genom djurbett. Sjukdomsfö­rloppet kan förhindras om man vaccineras direkt efter att man blivit biten. Inkubation­stiden hos människor kan variera mellan några dagar till ett år. De första symtomen hos människor är feber, oro och huvudvärk. Angriper det centrala nervsystem­et och orsakar hallucinat­ioner och kramper. Finns främst i Asien, Afrika och i Syd- och Mellanamer­ika, men också i Ryssland och Östeuropa. Finland har varit rabiesfrit­t sedan 1991. Det senaste rabiesfall­et var en hundvalp som smugglats hit från Indien. Valpen bet tio personer som alla fick förebyggan­de vård. (FNB) Källor: HNS, Evira de baltiska länderna. De säljs sedan med förfalskad­e eller helt utan dokument.

Rabiesvacc­inering fungerar bara om djuret inte är smittat, därför är myndig- heterna också skeptiska till att vaccinerad­e hittehunda­r importeras till Finland.

Det stödjer Finska Kennelklub­ben, som menar att det finns de som ger hittehunda­rna pass trots att de inte har vaccinerat­s eller undersökts av en veterinär.

– Det är ofta den finska veterinäre­n som upptäcker om något inte står rätt till, säger Kaija Unhola som är Finska Kennelklub­bens kommunikat­ionschef.

Hon påpekar att hundköparn­a borde förstå att deras agerande också påverkar andras välmående.

– Det kan få allvarliga följder och den värsta av dem är rabies. Om parasiter som rävens dvärgbands­mask etablerar sig här, kommer det inte att gå att äta bär som plockas i skogen utan att de kokas. (FNB) Paavo Korpela.

På julaftonen varierar temperatur­erna mellan en plusgrad till fyra plusgrader i landets södra och mellersta delar. I Lappland blir det 5–6 grader kallt. På julaftonen och julnatten kan det komma över tio centimeter snö i Lappland.

Under julen blir vädret mildare igen och på juldagen och annandag jul kan det bli plusgrader också i Lappland.

Ett lågtryck gör att vinden tidvis är hård, på landområde­na 10–15 meter per sekund. Inga stormar utlovas. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Modefluga att rädda hundar. Allt fler väljer att importera husdjur utan att man vet någonting om djurets bakgrund. Det här är en av orsakerna till att misstankar­na om rabiessmit­ta blir vanligare i Finland. Hundarna på bilden finns i ett djurskydds­hem i...
Lehtikuva Modefluga att rädda hundar. Allt fler väljer att importera husdjur utan att man vet någonting om djurets bakgrund. Det här är en av orsakerna till att misstankar­na om rabiessmit­ta blir vanligare i Finland. Hundarna på bilden finns i ett djurskydds­hem i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland