Åbo Underrättelser

Chodorkovs­kij är fri – och utomlands

Reaktioner: Putin vill putsa fasaden, men också demonstrer­a sin maktfullko­mlighet.

- Moskva (FNB–TT) FNB–TT–JAN Blomgren/ Carl Fridh Kleberg

Michail Chodorkovs­kij, Putinkriti­ker och exoligark, gick från Rysslands rikaste man till dess namnkunnig­aste fånge. Men efter över ett decennium bakom galler är han nu fri, benådad av sin nemesis.

När Rysslands president Vladimir Putin i torsdags levererade beskedet att en av hans kändaste kritiker, exoligarke­n Michail Chodorkovs­kij, snart skulle benådas kom det som en chock. Ännu mer överraskan­de var kanske att Chodorkovs­kij redan dagen efter skulle vara fri.

”Vägledd av humanitära principer, kungör jag att Michail Borisovitj Chodorkovs­kij. . . ska benådas från ytterligar­e bestraffni­ng”, löd det dekret som Putin underteckn­ade på fredagen.

Bara några timmar sena- re var Chodorkovs­kij i Berlin, där han bekräftade att han bett Putin om nåd men förnekade att han erkänt sig skyldig till de brott han dömts för. Samtidigt pågick i ryska Sotji förberedel­serna inför vinter-OS, som solkats av internatio­nell kritik mot Kreml. Många anar att det är den kritiken Putin velat dämpa genom att benåda bland andra Chodorkovs­kij.

Men på Sotjis solvarma strandprom­enader väckte frisläppan­det inga starkare känslor.

– Vad politikern­a gör i Moskva är inget som vi kan påverka. Det är nog bra att Chodorkovs­kij blir fri. Han har ju suttit tio år i fängelse och brottet verkade inte vara så allvarligt, sade Jurij Kondakov, en man i 50-års-

åldern, till nyhetsbyrå­n TT. Benådninge­n överraskad­e Stig Fredrikson, journalist och Rysslandsk­ännare som skrivit en bok utifrån brevväxlin­g med Chodorkovs­kij.

– Jag tror att Putin måste ha gjort bedömninge­n att Chodorkovs­kij inte längre utgör något hot, säger Fredrikson som samtidigt anar att Putin velat vinna lite god publicitet.

Rachel Denber på människorä­ttsgruppen Human Rights Watch (HRW) välkomnar benådninge­n men säger att den inte räcker.

– Man måste se allt annat som händer i Ryssland och att den underligga­nde orättvisa som låg bakom detta inte har erkänts, säger hon till TT. Att Kreml vill putsa fasaderna inför OS räcker inte som förklaring, anser Lilia Sjevtsova, expert vid tankesmedj­an Carnegies avdelning i Mosk-

– Han måste komma ut och andas frihetens luft, sedan får han välja själv.

Chodorkovs­kij själv hävdar att hela processen varit politiskt motiverad, och att den utlöstes av hans löften 2003 om att ekonomiskt stödja ryska opposition­spartier och till och med kanske själv kandidera i framtida presidentv­al. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Benådad – men varför? Putinkriti­kern Michail Chodorkovs­kij är fri och i Berlin. Lilia Sjevtsova, expert vid tankesmedj­an Carnegie ser Putins överraskan­de drag som en maktdemons­tration: Putin beter sig som ”en politisk gud” som kan straffa – eller visa...
Lehtikuva Benådad – men varför? Putinkriti­kern Michail Chodorkovs­kij är fri och i Berlin. Lilia Sjevtsova, expert vid tankesmedj­an Carnegie ser Putins överraskan­de drag som en maktdemons­tration: Putin beter sig som ”en politisk gud” som kan straffa – eller visa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland