Åbo Underrättelser

Tuto-vd rasar mot ishockeyli­gan

Ser planerna på ”ansökan” till Fm-ligan som ett dråpslag mot finsk elithockey.

-

bombsäkert vara med på det tåget, säger Välimaa. De flesta spekulatio­nerna om årets säsong i näst högsta serien bygger på att Vasa Sport i tysthet lovats en ligaplats, eftersom laget ses som ligaduglig­t och kommer från ett ekonomiskt livskrafti­gt område som inte är represente­rat i ligan. Välimaa jämför gärna sitt lags förutsättn­ingar med Sports.

– Vi har en ishall för 6 000 människor. Vi har i alla fall ett problem mindre än vissa klubbar, säger Välimaa.

Kopparöns ishall i Vasa har enligt sin officiella webbplats en läktarkapa­citet på 3 961. Sport har som mest tagit in betydligt fler, men kapacitete­n är tveklöst lägre än i Kouvola. Sports ordförande Heikki Hiltunen är också ordförande för den förening som driver näst högsta seriens intressen. Han har tillsamman­s med Jukurits ordfö- rande Jukka Toivakka varit med och förhandlat om de nya reglerna med ligan. I ett pressmedde­lande på fredagen konstatera­de duon att ingenting varar för evigt, inte heller överenskom­melsen med ligan.

Enligt Hiltunen och Toivakka kan totalt tre nya lag få ligastatus fram till våren 2015. De tror också att det blir nya förhandlin­gar om seriesyste­met efter det.

– Inom en snar framtid kan det uppstå en europeisk proffsliga dit lag från Finland flyttar. Då blir det i vilket fall som helst stora förändring­ar i finländskt seriespel. I så fall är det bra att det redan finns fler än 13 lag som spelar på liganivå, konstatera­r Toivakka och Hiltunen i pressmedde­landet.

Toivakkas lag har också aspirerat på en ligaplats de senaste säsongerna. Det gör man även i år, då en licenskomm­itté ska gå igenom ansökninga­rna om några månader. (FNB)

 ??  ?? ”Det ska avgöras på isen”. Hård kritik öses nu över planerna på att man via en ansökan ska kunna ta steget från Mestis till FM-ligan. På bilden ett möte mellan Tuto och Vasa Sport i november i fjol.
”Det ska avgöras på isen”. Hård kritik öses nu över planerna på att man via en ansökan ska kunna ta steget från Mestis till FM-ligan. På bilden ett möte mellan Tuto och Vasa Sport i november i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland